Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland sa chce zbaviť nepôvodných dravcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda Nového Zélandu hodlá v horizonte nasledujúcich 35 rokov vyhubiť všetky nedomorodé dravé živočíšne druhy žijúce v tejto oceánskej krajine so zámerom ochrániť tamojšiu pôvodnú faunu.

Wellington 26. júla (TASR) - Vláda Nového Zélandu hodlá v horizonte nasledujúcich 35 rokov vyhubiť všetky nedomorodé dravé živočíšne druhy žijúce v tejto oceánskej krajine so zámerom ochrániť tamojšiu pôvodnú faunu.

Čas sa kráti pre lasice-hranostaje, potkany i vačice, píše denník The New Zealand Herald, z ktorého citovala v pondelok stanica BBC. Premiér John Key požaduje, aby bol "každý kút" krajiny zbavený týchto predátorov do roku 2050.

Podľa novozélandského ministerského predsedu uvedené zvieratá ročne zabijú 25 miliónov kusov pôvodného vtáctva. Zbaviť sa ich bude podľa jeho slov "najambicióznejším prírodoochranárskym projektom svojho druhu na svete".

Na čiernej listine sú aj potulujúce sa voľne žijúce mačky. Novozélandská vláda plánuje investovať v prepočte 17,8 milióna eur do novej spoločnosti Predator Free New Zealand Ltd, ktorá sa má podieľať na uskutočnení tohto zámeru.

Vyhubenie neželaných predátorov sa má v určitých oblastiach previesť prostredníctvom otravy, ako aj ďalších technológií, ktoré sú podľa novozélandskej ministerky životného prostredia Maggie Barryovej momentálne ešte len vo vývoji.