Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland vyzýva na prepustenie svojho občana uneseného v Indonézii

Novozélandský premiér Chris Hipkins dáva vyhlásenie v AUcklande v utorok 8. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Povstalci, ktorí uniesli Mehrtensa, pochádzajú z povstaleckej skupiny Národná oslobodzovacia armáda Západnej Papuy (TPNPB).

Wellington 9. augusta (TASR) - Novozélandský premiér Chris Hipkins v stredu vyzval na prepustenie novozélandského pilota, ktorého vo februári uniesli papuánski separatisti v Indonézii.

Ako pripomenula agentúra AFP, Novozélanďan Phillip Mehrtens pracoval pre indonézsku leteckú spoločnosť Susi Air, keď sa ho vo februári na letisku Nduga zmocnili rebeli.

Povstalci, ktorí uniesli Mehrtensa, pochádzajú z povstaleckej skupiny Národná oslobodzovacia armáda Západnej Papuy (TPNPB). Výmenou za prepustenie Novozélanďana žiadajú, aby Indonézia uznala nezávislosť Papuy.

Pilotovo zadržanie zdôvodnili tým, že indonézska armáda vojensky spolupracuje s Novým Zélandom.

Ostatných pasažierov lietadla, ktoré po pristátí na letisku Paro, separatisti nechali odísť - boli totiž Papuánci.

Podľa indonézskej armády ozbrojení separatisti v apríli prepadli vojakov pátrajúcich po Mehrtensovi a zabili najmenej jedného z nich.

Papua je najväčšou indonézskou provinciou. Rozprestiera sa na väčšine územia západnej časti ostrova Nová Guinea. Na východe susedí so štátom Papua Nová Guinea.

Provincia Papua - na prírodné zdroje bohatá západná časť ostrova Nová Guinea - sa o nezávislosť od Indonézie snaží od roku 1969, keď sa podľa agentúry Reuters kontroverzným spôsobom dostala pod indonézsku správu, a to na základe hlasovania, ktoré sa konalo pod dohľadom OSN.

Prvý podobný únos separatisti z indonézskej Papuy vykonali v roku 1996, keď v zajatí držali 24 členov vedeckej expedície, ktorí podľa indonézskych úradov poškodili miestnu kmeňovú svätyňu.