Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland začal nové vyšetrovanie špionáže v kauze Megaupload

Kim Dotcom Foto: TASR/AP

Kim Dotcom tvrdí, že stránka spoločnosti Megaupload nebola nič viac ako uskladňovací priestor pre rôzne internetové súbory. Obvinil Hollywood za lobovanie u americkej vlády, aby poškodila jeho meno.

Wellington 24. septembra (TASR) - Premiér Nového Zélandu John Key spustil vyšetrovanie "protizákonnej" špionáže vládnych agentov, ktorá viedla k zatknutiu zakladateľa spoločnosti Megaupload Kima Dotcoma.

Informovala o tom dnes kancelária premiéra. Podnikateľovi hrozí vyhostenie do Spojených štátov, kde je obvinený z internetových podvodov a porušovania autorských práv.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) obviňuje 38-ročného muža nemeckej národnosti, známeho tiež ako Kim Schmitz, z vedenia skupiny, ktorá mala od roku 2005 nepovoleným kopírovaním a distribúciou hudby, filmov a iných materiálov, ku ktorým sa viažu autorské práva, zarobiť 175 miliónov dolárov (viac ako 135 miliónov eur). Nové vyšetrovanie môže americký prípad skomplikovať, komentuje agentúra Reuters.

Podozrivého a jeho kolegov v januári zatkli novozélandskí činitelia v jeho prenajatom vidieckom dome v blízkosti mesta Auckland. Skonfiškovali nájdené počítače, disky, umelecké diela a autá. Domovú prehliadku nariadil FBI.

Novozélandský súd v júni rozhodol, že povolenie, ktoré použili v prípade razie, ako aj zhabanie dôkazov, bolo protizákonné. Dotcomovi by podľa súdu mali umožniť, aby sa oboznámil s materiálom, na základe ktorého sa uskutoční vypočúvanie súvisiace s prípadným vyhostením. Americkí predstavitelia sa odvolali; v súčasnosti sa čaká na rozhodnutie.

Premiér Key požiadal vládne spravodajské a bezpečnostné oddelenie, aby prešetril "okolnosti nezákonného zachytenia komunikácie určitých jednotlivcov Vládnym úradom pre komunikačnú bezpečnosť," uvádza sa v dnešnom oficiálnom stanovisku.

Keyov hovorca povedal, že nebude komentovať, či pod "určitými jednotlivcami" majú na mysli Dotcoma, jeho troch zatknutých spolupracovníkov, ktorí tiež čelia obvineniam USA, alebo všetkých štyroch členov skupiny. Podľa stanoviska predsedu vlády vyšetrovatelia nadobudli niektoré informácie neoprávnene.

Dotcom tvrdí, že stránka spoločnosti Megaupload nebola nič viac ako uskladňovací priestor pre rôzne internetové súbory. Obvinil Hollywood za lobovanie u americkej vlády, aby poškodila jeho meno.