Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland začne po takmer roku prijímať prisťahovalcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktívnych prípadov na Novom Zélande je 62.

Wellington 5. februára (TASR) - Nový Zéland začne vo februári po takmer roku od uzavretia svojich hraníc pre koronavírusovú pandémiu opäť prijímať prisťahovalcov. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

V prvej skupine bude 35 prisťahovalcov, do 30. júna by ich malo byť celkovo zhruba 210. Všetci budú musieť absolvovať dvojtýždňovú karanténu v zariadeniach spravovaných vládou, uviedla Fiona Whiteridgeová z novozélandského imigračného úradu.

Vláda novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej zvýšila od júla 2020 ročný limit pre prijatých prisťahovalcov z 1000 na 1500. Nový Zéland uzatvoril svoje hranice vlani v marci - až na malé výnimky sa mohli vrátiť len novozélandskí občania a osoby s trvalým pobytom.

Nový Zéland so svojim piatimi miliónmi obyvateľov je považovaný za jeden zo vzorov v boji proti koronavírusovej pandémii. Od jej začiatku tam zaznamenali 1959 prípadov nákazy a 25 úmrtí na komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Aktívnych prípadov na Novom Zélande je 62, sumarizuje agentúra Reuters.