Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland zakáže mobilné telefóny v školách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Luxon vyhlásil, že počas svojich prvých 100 dní v úrade zakáže mobily v školách, teda vyskúša metódu, ktorá priniesla v USA, Británii a vo Francúzsku zmiešané výsledky.

Wellington 1. decembra (TASR) - Mobilné telefóny budú v školách na celom Novom Zélande zakázané, oznámil v piatok konzervatívny premiér Christopher Luxon. Jeho začínajúca vláda sa aj takto snaží zlepšiť klesajúcu úroveň gramotnosti v krajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Novozélandské školy sa kedysi pýšili vysokým hodnotením gramotnosti, ktorá patrila k najlepším na svete, ale úroveň čítania a písania sa zhoršila do bodu, keď už podľa niektorých výskumníkov nastala učebná "kríza".

Luxon vyhlásil, že počas svojich prvých 100 dní v úrade zakáže mobily v školách, teda vyskúša metódu, ktorá priniesla v USA, Británii a vo Francúzsku zmiešané výsledky.

Toto opatrenie zastaví rušivé správanie a pomôže žiakom sústrediť sa, vysvetlil Luxon.

"Zakážeme telefóny v školách po celom Novom Zélande. Chceme, aby sa naše deti učili, a chceme, aby naši učitelia vyučovali," dodal.

Výskumníci z novozélandskej charity Education Hub (Vzdelávacie centrum) v roku 2022 varovali pred "krízou gramotnosti". Zistili totiž, že viac než jedna tretina 15-ročných detí vie ledva čítať a písať.

"Je jasné, že treba niečo urobiť a riešiť zúfalo nízku úroveň gramotnosti v Aotearoe, na Novom Zélande,"
napísal premiér. Aotearoa je názov Nového Zélandu v jazyku domorodého maorijského obyvateľstva.

Luxonova konzervatívna vláda, ktorá zložila prísahu len v pondelok 27. novembra, už počas prvého týždňa pri moci vyvoláva polemiky.

Lekári varovali, že krajinu čaká "tragédia" vo verejnom zdraví, pretože nová vláda nečakane zrušila priekopnícke opatrenia na reguláciu tabaku, ktoré napríklad zakazovali predaj cigariet ľuďom narodeným po roku 2008.

Luxon tiež odsúhlasil obnovenie prieskumu ložísk ropy a plynu v pobrežných vodách a zrušil tak povestnú politiku bývalej premiérky Jacindy Ardernovej v boji proti zmene klímy.