Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novým veľvyslancom USA v Izraeli bude D. Friedman, Senát ho schválil

David Friedman Foto: TASR/AP

Friedman vlani po svojom nominovaní vyvolal polemiku vyhlásením, že nadišiel čas presťahovať americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

Washington 24. marca (TASR) - Za nového amerického veľvyslanca v Izraeli schválil Senát vo štvrtok pomerom hlasov 52-46 Davida Friedmana, ktorého do funkcie navrhol prezident Donald Trump. Friedman vlani po svojom nominovaní vyvolal polemiku vyhlásením, že nadišiel čas presťahovať americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

Friedman radil Trumpovi počas jeho prezidentskej predvolebnej kampane a zastáva v izraelsko-palestínskom konflikte tvrdý postoj. Kritizuje americké židovské organizácie, ktoré podporujú riešenie konfliktu v podobe dvoch štátov a hovorí, že nepovažuje izraelské budovanie osád za ilegálnu činnosť.

Trump počas predvolebnej kampane niekoľkokrát povedal, že by uprednostnil mať ambasádu v Jeruzaleme.

Izrael už dlho považuje Jeruzalem za svoje hlavné mesto. Avšak palestínska samospráva chce mať za hlavné mesto svojho budúceho štátu východný Jeruzalem a preto vybrať si Jeruzalem za sídlo pre svoju ambasádu by bol jasný signál, že USA uprednostňujú jednu stranu.

Väčšina krajín sa tomu chce vyhnúť a preto majú ambasády v Tel Avive.