Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Novým brnianskym biskupom bude Pavel Konzbul

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako svoje priority do budúcnosti spomenul starostlivosť o rodiny, ale aj dobré vzťahy a živé spoločenstvo v diecéze.

Brno 26. mája (TASR) - Novým biskupom brnianskej diecézy sa stane doterajší pomocný biskup Pavel Konzbul. Päťdesiatšesťročný rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, ktorý túto funkciu vykonával od roku 1990 a vlani oslávil svoje 75. narodeniny. Práve to je vek, keď cirkevní hodnostári zvyčajne svoje funkcie opúšťajú.

Meno nového brnianskeho biskupa oznámila vo štvrtok Česká biskupská konferencia, informuje spravodajská stanica ČT24.

Cikrle podľa vlastných slov vníma vymenovanie Konzbula ako zachovanie kontinuity v diecéze. Konzbul sám uviedol, že nechystá žiadny "palácový prevrat", nanajvýš čiastkové organizačné zmeny. Ako generálny vikár sa doteraz staral aj o ekonomiku diecézy; smer sa preto nebude zásadne meniť ani po hospodárskej stránke.

Ako svoje priority do budúcnosti spomenul starostlivosť o rodiny, ale aj dobré vzťahy a živé spoločenstvo v diecéze.

Konzbul absolvoval štúdium na Fakulte elektroniky Technickej univerzity v Brne a pracoval vo výskume. Neskôr vyštudoval na Fakulte teológie Univerzity Palackého v Olomouci, kňazskú vysviacku prijal v roku 2003. Ako farský vikár pôsobil na rôznych miestach brnianskej diecézy a ako spirituál na Biskupskom gymnáziu v Brne.

V roku 2013 sa stal farárom pri Katedrále svätých Petra a Pavla v Brne, v roku 2016 ho pápež František vymenoval za pomocného brnianskeho biskupa a titulárneho biskupa litomyšlianskeho.

Cikrle už vlani zaslal pápežovi Františkovi abdikačný list. Teraz bude emeritným brnianskym biskupom a zároveň dočasným apoštolským administrátorom diecézy. Prechodné obdobie sa skončí na deň diecéznych patrónov – svätých Petra a Pavla – 29. júna, keď sa nový biskup kanonicky ujme vedenia diecézy.

Rímskokatolícka cirkev v Česku prechádza obdobím personálnych zmien. Novým pražským arcibiskupom sa po Dominikovi Dukovi nedávno stal Jan Graubner, čím sa uvoľnila pozícia olomouckého arcibiskupa. Neobsadený je aj stolec ostravsko-opavského biskupa, pretože František Václav Lobkowicz tento rok zomrel. Litoměřický biskup Jan Baxant dosiahne vek 75 rokov na budúci rok.