Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí je Jean-Marc Ayrault

Na archívnej snímke Jean-Marc Ayrault a francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Ayrault, umiernený veterán Socialistickej strany, nahradil vo funkcii Laurenta Fabiusa.

Paríž 11. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande vymenoval dnes v rámci reorganizácie vlády za nového ministra zahraničných vecí bývalého premiéra Jeana-Marca Ayraulta. Oznámila to agentúra AP.

Ayrault (66), umiernený veterán Socialistickej strany (PS), nahradil vo funkcii Laurenta Fabiusa, ktorý na vlaňajšom parížskom summite o klimatickej zmene pomohol dosiahnuť prelomovú dohodu a zohral dôležitú úlohu pri vyjednávaniach o jadrovej dohode s Iránom. Fabius odchádza na post predsedu ústavného súdu.

Hollandov úrad vo vyhlásení uviedol, že do vlády vstupuje aj niekoľko členov Zelených, čím sa má zmierniť napätie v Hollandovom ľavicovom tábore pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Vedúce funkcie v iných dôležitých vládnych rezortoch vrátane ministerstva obrany a financií zostávajú nezmenené.

Fabius v stredu po rokovaní vlády potvrdil, že odchádza z funkcie šéfa francúzskej diplomacie. Zároveň potvrdil, že má záujem zostať aj naďalej predsedajúcim Konferencie OSN o klimatickej zmene (COP21). Spresnil, že táto funkcia nekoliduje so žiadnym postom vo francúzskych vládnych štruktúrach.