Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Novým generálnym tajomníkom NATO je oddnes Nór Jens Stoltenberg

Bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen, americký prezident Barack Obama a nový šéf NATO Jens Stoltenberg (v strede). Foto: TASR/AP

Funkcie sa ujíma v čase, kedy sa Severoatlantická aliancia pripravuje na novú misiu v Afganistane a čelí napätiu vo vzťahu s Ruskom pre krízu na Ukrajine, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Brusel 1. októbra (TASR) - Bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg sa dnes stal 13. generálnym tajomníkom NATO. Päťdesiatpäťročný Stoltenberg je druhým Škandinávcom v tejto funkcii, ktorú prevzal od bývalého dánskeho premiéra Andersa Fogha Rasmussena.

Funkcie sa ujíma v čase, kedy sa Severoatlantická aliancia pripravuje na novú misiu v Afganistane a čelí napätiu vo vzťahu s Ruskom pre krízu na Ukrajine, pripomenula tlačová agentúra DPA.

"Svet je iný, než bol, keď som sa stal generálnym tajomníkom NATO pred piatimi rokmi ja," napísal v nedeľu Rasmussen v britskom denníku The Independent. "Výzvy, ktorým čelíme, sú väčšie a komplexnejšie ako kedykoľvek predtým od skončenia studenej vojny," dodal. Ramussen označil správanie sa Ruska za "najhlbšie sklamanie" počas svojho mandátu.

Bývalý predseda Nórskej strany práce (DNA) Stoltenberg bol premiérom osem rokov (2005-2013), až do parlamentných volieb v roku 2013, ktoré síce strana so ziskom 30,9 percenta hlasov vyhrala, vládu však zostavili opozičné strany na čele s konzervatívcami.

Nórsko je členom NATO od roku 1949, keď bola aliancia založená.

Rasmussenov mandát sa mal pôvodne skončiť 31. júla, ale o dva mesiace bol predĺžený vzhľadom na septembrový summit NATO vo Walese.

"NATO zostane najsilnejšou vojenskou alianciou, akú svet kedy poznal, pretože zdieľame spoločné krédo slobody a demokracie a stojíme pri sebe, aby sme tieto hodnoty zachovali," napísal v utorok Rasmussen v liste adresovanom vojakom NATO.

"Verím, že vaše nenahraditeľné príspevky k tomuto cieľu zabezpečia, že NATO bude schopné prekonať dnešné výzvy i tie v budúcnosti," citovala odchádzajúceho generálneho tajomníka NATO tlačová agentúra DPA.

Stoltenberg podporil slobodu rozhodovania Ukrajiny, navštívi Poľsko a Turecko

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes na svojej prvej tlačovej konferencii v novej funkcii vyzval na "skutočnú zmenu v konaní Ruska" a vyjadril nádej v nadviazanie "konštruktívnych vzťahov" medzi silnou alianciou a Moskvou.

"Nevidím žiaden rozpor medzi silnou alianciou a našim nekončiacim úsilím vybudovať konštruktívne vzťahy s Ruskom. Naopak, iba silné NATO môže zaistiť takéto spojenectvo v prospech euroatlantickej bezpečnosti,"
uviedol Stoltenberg v bruselskom sídle aliancie.

Podľa jeho slov kríza na Ukrajine, ktorá bola vyprovokovaná vojenskou intervenciou Moskvy, je "veľkou hrozbou" pre bezpečnosť v euroatlantickom priestore.

"Budeme aj naďalej podporovať nezávislú, suverénnu a stabilnú Ukrajinu. Každá európska krajina by mala mať slobodu rozhodovať o svojom osude," dodal nový šéf aliancie.

Stoltenberg, ktorého dnes v Bruseli prijal na audiencii belgický kráľovský pár, oznámil, že jeho prvé pracovné cesty budú v najbližších dňoch smerovať do Poľska a do Turecka. Obe návštevy majú symbolický charakter. Východoeurópski členovia NATO majú obavy v súvislosti s dianím na Ukrajine a na tureckých hraniciach s Irakom a Sýriou cítiť dôsledky krvavých akcií Islamského štátu.

V poradí 13. šéf NATO s odvolaním sa na piaty článok zakladajúcej zmluvy aliancie ubezpečil Ankaru, že NATO príde na pomoc Turecku, ak bude napadnuté radikálnymi islamistami.