Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novým premiérom v Libanone sa podľa očakávania stal Saad Harírí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Harírí je zároveň ostrým kritikom Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh.

Bejrút 3. novembra (TASR) - Novozvolený libanonský prezident Michel Aún vymenoval dnes podľa očakávania za premiéra sunnitského lídra, miliardára Saada Harírího, syna zavraždeného premiéra Rafíka Harírího. Harírí je zároveň ostrým kritikom Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh.

Harírí bol nominovaný na post predsedu vlády väčšinou v 127-člennom parlamente, kde Harírí vedie najväčší politický blok, informuje agentúra DPA. Zároveň získal podporu vplyvného predsedu parlamentu Nabíha Barrího.

"Sľubujem, že budem otvorene komunikovať so všetkými skupinami, aj s tými, ktoré ma nenominovali," povedal nový premiér odkazujúc na Hizballáh. "Budem sa snažiť zostaviť vládu národnej jednoty, ktorá bude reprezentovať všetky politické skupiny. Naša krajina vstupuje do novej éry," podotkol Harírí.

Aún bol zvolený do funkcie libanonského prezidenta v pondelok, čím sa ukončilo mocenské vákuum, ktoré trvalo dva a pol roka. Jeho šance na víťazstvo sa výrazne posilnili po tom, ako mu Harírí v polovici októbra vyjadril podporu.

Saad Harírí sa dostal do politiky až po násilnej smrti svojho otca. V rokoch 2009-2011 bol na čele vlády národnej jednoty, ktorá padla po tom, ako hnutie Hizballáh a jeho spojenci podali demisiu v súvislosti so sporom ohľadne spolupráce so súdnym tribunálom hľadajúcim páchateľov atentátu na Rafíka Harírího.

Hizballáh žiadal ukončenie spolupráce s medzinárodným tribunálom v obave, že budú za páchateľov atentátu označení práve členovia tejto radikálnej šiitskej strany.

Politický systém v Libanone stanovuje, že prezident je volený spomedzi členov maronitskej katolíckej cirkvi. Premiér musí byť príslušníkom sunnitskej a predseda parlamentu šiitskej vetvy islamu. Libanon je tak jedinou krajinou na Blízkom východe, v ktorej podľa zákona musí byť hlavou štátu veriaci kresťan.