Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Nauru sa stal Lionel Aingimea

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aingimea zvíťazil v parlamentnom hlasovaní o prezidentskom úrade v pomere 12:6 voči svojmu rivalovi Davidovi Adeangovi.

Yaren 27. augusta (TASR) - Novým prezidentom oceánskej ostrovnej krajiny Nauru sa v utorok stal bývalý ľudskoprávny advokát Lionel Aingimea. Stalo sa tak po výzvach na rozsiahlu reformu krajiny, ktorú Austrália využíva ako zadržiavacie stredisko pre žiadateľov o azyl, informovala tlačová agentúra AFP.

Aingimea zvíťazil v parlamentnom hlasovaní o prezidentskom úrade v pomere 12:6 voči svojmu rivalovi Davidovi Adeangovi. Voľba novej hlavy štátu prišla krátko po minulotýždňových všeobecných voľbách, ktoré pripravili o úrad viac než polovicu z 19 nauruských zákonodarcov vrátane bývalého prezidenta Barona Waqu.

Za favorita bol však považovaný Adeang; očakávalo sa, že prevezme funkciu od Waqu, dôrazného stúpenca austrálskej prísnej utečeneckej politiky. Jeho vláda sťažovala medzinárodným médiám prinášať z Nauru spravodajstvo o podmienkach žiadateľov o azyl a súdne prenasledoval domácich politických oponentov.

To, či sa Aingimea, ktorý získal právnickú prax v Austrálii, ukáže ako reformista, je podľa AFP nejasné. Aj on totiž pôsobil vo Waquovej administratíve - najskôr ako vysokopostavený štátny zamestnanec, neskôr ako námestník ministra pre spravodlivosť a hraničnú kontrolu.

Príjmy nauruskej vlády narástli z 20 miliónov austrálskych dolárov v rokoch 2010-11 na 115 miliónov austrálskych dolárov v rokoch 2015-16 predovšetkým vďaka poplatkom od Canberry súvisiacim s azylovou politikou. Aktivisti odhadujú, že na ostrove sa nachádza stále zhruba 300 utečencov. V roku 2014 ich bolo 1200.

Ľudskoprávne organizácie, ako aj OSN neustále kritizujú životné podmienky tamojších utečencov, varujúc nauruskú vládu, že zadržiavanie na neurčitý čas im spôsobuje mentálne problémy a vedie k pokusom o samovraždu.