Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom holandskej diplomacie sa stal Stef Blok

Na snímke Stef Blok. Foto: Wikipedia

Nový minister zahraničných vecí Holandska ešte v októbri 2017 oznámil, že opúšťa domácu politickú scénu po tom, ako nedostal žiaden post v novej koaličnej vláde premiéra Marka Rutteho.

Brusel/Amsterdam 5. marca (TASR) - Novým šéfom holandskej diplomacie sa stal Stef Blok z radov vládnucej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD). Vo funkcii nahradí svojho predchodcu Halbe Zijlstru, ktorý podal vo februári demisiu po priznaní, že klamal o svojej účasti na schôdzi, ktorej sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimír Putin.

Spravodajský server DutchNews.nl v pondelok informoval, že 55-ročný Blok, ktorý doteraz zastával viaceré ministerské funkcie (najdlhšie bol ministrom bývania), sa vracia do holandskej politiky päť mesiacov po tom, ako ohlásil koniec svojej politickej činnosti. Už po druhý raz vo svojej kariére má "napraviť reputáciu" svojho predchodcu. Pred dvoma rokmi prebral kreslo ministra spravodlivosti po demisii Arda van der Steura, ktorý bol spolu s ďalšími dvoma ministrami namočený do aféry spojenej s dohodou s drogovým dílerom a daňovými únikmi.

Zijlstra sa vzdal funkcie 13. februára po tom, ako sa zamotal do lží o svojej údajnej účasti na obchodnom stretnutí v letnom sídle ruského prezidenta, kde mal Putin hovoriť o "veľkoruských" teritoriálnych ambíciách.

Nový minister zahraničných vecí Holandska ešte v októbri 2017 oznámil, že opúšťa domácu politickú scénu po tom, ako nedostal žiaden post v novej koaličnej vláde premiéra Marka Rutteho. DutchNews.nl upozornil, že Blok aj napriek tomu, že má len málo priamych skúseností v oblasti zahraničnej politiky, bude už v prvom mesiaci úradovania predsedať zasadnutiam Bezpečnostnej rady OSN v rámci polročného holandského členstva v tomto orgáne.

Spravodajca TASR Jaromír Novak