Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Novým talianskym prezidentom bude Sergio Mattarella

Nový taliansky prezident Sergio Mattarella prichádza do sídla Ústavného súdu v Ríme 31. januára 2015. Foto: TASR/AP Photo

Zvolenie 73-ročného ústavného sudcu Mattarellu je politickým víťazstvom premiéra Mattea Renziho, ktorý jeho kandidatúru presadil vo svojej často nejednotnej Demokratickej strane.

Rím 31. januára (TASR) - Novým talianskym prezidentom sa stane Sergio Mattarella po tom, ako v dnešnom štvrtom kole volieb získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov, senátorov a zástupcov regiónov.

Zvolenie 73-ročného ústavného sudcu Mattarellu je politickým víťazstvom premiéra Mattea Renziho, ktorý jeho kandidatúru presadil vo svojej často nejednotnej Demokratickej strane (PD) a získal pre ňu napokon aj podporu koaličnej strany Nový pravý stred (NCD) ministra vnútra Angelina Alfana i viacerých menších strán.

Ohrozuje však Renziho dohodu s opozičným lídrom Silviom Berlusconim o podpore volebných a ústavných reforiem zo strany stredopravého tábora expremiéra a mediálneho magnáta, ktorému Mattarella v minulosti dôrazne kritizoval.

V troch bezvýsledných kolách voľby vo štvrtok a v piatok bola na zvolenie novej hlavy štátu potrebná dvojtretinová väčšina z celkovo 1009 hlasujúcich poslancov, senátorov a zástupcov regiónov. Väčšina z nich vtedy odovzdala prázdne hlasovacie lístky, pretože žiaden z kandidátov takúto podporu nemal.

Počas dnešného sčítania hlasov sa v snemovni ozval potlesk, keď Mattarella prekročil hranicu potrebných 505 hlasov.

Očakáva sa, že Mattarella zloží prísahu budúci týždeň. Stane sa na sedem rokov 12. povojnovým prezidentom Talianskej republiky a nástupcom Giorgia Napolitana, ktorý tento mesiac odstúpil z dôvodu vysokého veku.

Prezidenta má v Taliansku prevažne reprezentatívnu funkciu, má však dôležité právomoci v čase politickej nestability, ktorá krajinu často sužuje - môže rozpustiť parlament, vyhlásiť voľby a vymenovať premiéra.

Mattarella, pochádzajúci zo Sicílie, má reputáciu rezervovaného, no priameho bývalého ministra za kresťanských demokratov. Do politiky vstúpil po tom, ako jeho brata v roku 1980 zastrelili mafiáni, a pôsobil v nej do roku 2008. Vdovec a otec troch detí sa stal sudcom ústavného v roku 2011.