Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Novým veliteľom ukrajinských pozemných síl sa stal Olexandr Pavľuk

Na nedatovanej snímke pózuje bývalý veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. Foto: TASR/AP

Na tomto poste predtým pôsobil Olexandr Syrskyj, ktorého Zelenskyj vo štvrtok vymenoval za hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Kyjev 11. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Olexandra Pavľuka, bývalého prvého námestníka ministra obrany, za nového veliteľa pozemných síl ukrajinskej armády. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry Reuters.

Na tomto poste predtým pôsobil Olexandr Syrskyj, ktorého Zelenskyj vo štvrtok vymenoval za hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Syrskyj vo funkcii hlavného veliteľa nahradil generála Valerija Zalužného v rámci najväčšej zmeny v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. Po svojom vymenovaní vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám.

Zelenskyj v piatok tiež oznámil, že na návrh Syrského vymenoval Anatolija Barhylevyča za nového náčelníka generálneho štábu. V sobotu prezident vymenoval aj zástupcov nového vrchného veliteľa armády a náčelníka generálneho štábu.