Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Novým veliteľom vzdušno-kozmických síl sa stal generál Afzalov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ruské médiá informovali o Afzalovom vymenovaní už počas minulého týždňa s odvolaním sa na nemenované zdroje. Tieto správy teraz potvrdil ruský rezort obrany.

Moskva 27. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že novým veliteľom ruských vzdušno-kozmických síl sa stal generál Viktor Afzalov, ktorý vo funkcii nahradil odvolaného Sergeja Surovikina. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ruské médiá informovali o Afzalovom vymenovaní už počas minulého týždňa s odvolaním sa na nemenované zdroje. Tieto správy teraz potvrdil ruský rezort obrany.

Afzalov (55) pôsobil ako dočasný veliteľ vzdušno-kozmických síl už od augusta, keď z funkcie odvolali generála Surovikina. Ten sa prestal objavovať na verejnosti po júnovom pokuse žoldnierskej Vagnerovej skupiny o vzburu proti ruskému vojenskému veleniu.

Podľa Kyjeva sa generál Afzalov priamo podieľal na plánovaní a realizácii ruskej "špeciálnej vojenskej operácie". Moskva týmto termínom označuje inváziu na Ukrajinu z 24. februára 2022.

Surovikin sa prvýkrát objavil na verejnosti v septembri. Za svoje pôsobenie počas ruskej vojenskej intervencie v občianskej vojne v Sýrii si vyslúžil prezývku "generál Armagedon".

Počas júnovej vzbury vagnerovcov zverejnili video, na ktorom Surovikin vyzval šéfa žoldierov Jevgenija Prigožina, aby ustúpil. Generál pri tom vyzeral nesvoj a nemal insígnie. Ruské a zahraničné médiá odvtedy opakovane uvádzali, že Surovikina vyšetrujú pre možnú spoluúčasť na vzbure.