Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Nový Zéland vyšle do Iraku vojenských inštruktorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Premiér John Key dnes pred poslancami parlamentu povedal, že Nový Zéland vyšle do Iraku 143 príslušníkov svojich ozbrojených síl.

Wellington 24. februára (TASR) - Nový Zéland plánuje vyslať do Iraku malú skupinu vojenských inštruktorov, ktorí budú zabezpečovať výcvik príslušníkov irackých ozbrojených síl v ich boji s militantmi z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.



Premiér John Key dnes pred poslancami parlamentu povedal, že Nový Zéland vyšle do Iraku 143 príslušníkov svojich ozbrojených síl. Podľa jeho slov budú novozélandskí vojaci pôsobiť v tyle a ich úlohou bude zabezpečovať výcvik irackých ozbrojených síl bez toho, aby zasahovali do bojových akcií.

Key ďalej uviedol, že väčšina novozélandských vojakov bude pravdepodobne v rámci spoločnej misie s Austráliou dislokovaná na vojenskej základni pri meste Tádží, ležiacom severne od irackej metropoly Bagdad. Dvojročná misia príslušníkov novozélandskej armády v Iraku sa začne v máji.

Nový Zéland je jedným zo 62 štátov medzinárodnej koalície bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu, ktorý v uplynulých mesiacoch zaznamenal v Iraku a Sýrii rozsiahle územné zisky.