Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

NRC: V Európe sa v zime očakáva ďalšia vlna ukrajinských utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na humanitárnu pomoc je podľa údajov OSN na Ukrajine odkázaných približne 18 miliónov ľudí, čiže 40 percent z celkovej populácie tejto krajiny.

Oslo 13. decembra (TASR) - Šéf Nórskej rady pre utečencov (NRC) Jan Egeland očakáva v zime ďalšiu vlnu státisícov ukrajinských utečencov prichádzajúcich do Európy, ktorí vo svojej krajine čelia neúnosným podmienkam. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru odrezali v ostatnom čase milióny ľudí od dodávok pitnej vody, tepla a elektriny. Moskva tvrdí, že neútočí na civilistov, ale že chce svojimi útokmi zmenšiť schopnosť Ukrajiny bojovať a prinútiť ju vyjednávať. Kyjev útoky na civilnú infraštruktúru označuje za vojnové zločiny.

"Nikto nevie, koľko ich bude, avšak iste budú státisíce ďalších utečencov (z Ukrajiny), keďže strašné a nezákonné bombardovanie civilnej infraštruktúry robí život na mnohých miestach neúnosným," povedal Egeland, ktorý sa začiatkom decembra vrátil z Ukrajiny. "Takže sa obávam, že kríza v Európe sa ešte viac prehĺbi a zatieni obdobné krízy inde vo svete," dodal.

Na humanitárnu pomoc je podľa údajov OSN na Ukrajine odkázaných približne 18 miliónov ľudí, čiže 40 percent z celkovej populácie tejto krajiny. Ďalších 7,8 milióna už z Ukrajiny ušlo do iných častí Európy.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) agentúre Reuters povedala, že údaje z posledných týždňov "zatiaľ nenaznačujú výrazný nárast v počte prekročení hraníc". Dodala však, malý nárast v tomto smere hlásili niektoré krajiny susediace s Ukrajinou, ako napríklad Poľsko či Rumunsko.

Hovorkyňa zároveň uviedla, že UNHCR sa v súvislosti s touto zimou pripravuje na viaceré možné scenáre vrátane nárastu v počte vnútorne vysídleného obyvateľstva na Ukrajine, ako aj nárastu počtu ukrajinských utečencov v Európe.

NRC je humanitárna organizácia pôsobiaca celkovo v 35 krajinách, vrátane Ukrajiny a susedného Rumunska, Moldavska a Poľska, kde poskytuje mimoriadnu aj dlhodobú pomoc.