Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

NYT: Experti upozorňovali na riziká ponorky Titan už v roku 2018

Na snímke vydanej spoločnosťou OceanGate Expeditions malá ponorka Titan, ktorá sa používa na expedíciu k vraku Titanicu. Foto: TASR/AP

V januári 2018 vtedajší riaditeľ OceanGate pre oblasť námorných operácii Lochridge v kritickej správe tvrdil, že plavidlo potrebuje absolvovať viac skúšok.

New York 21. júna (TASR) - Experti už v roku 2018 spoločnosť OceanGate upozorňovali na možné nebezpečenstvo počas podmorských misií jej miniponorky Titan. Od nedele je ponorka spolu s piatimi ľuďmi na palube nezvestná v severnej časti Atlantického oceánu. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránke denníka The New York Times (NYT).

V januári 2018 vtedajší riaditeľ OceanGate pre oblasť námorných operácii David Lochridge v kritickej správe tvrdil, že plavidlo potrebuje absolvovať viac skúšok. Upozornil aj na možné nebezpečenstvá pre pasažierov v situáciách, keď Titan dosiahne krajnú hĺbku.

Na podobné nebezpečenstvo neskôr upozornili aj ďalšie osoby z oblasti priemyslu, hlbokomorskí výskumníci a oceánografi. Zakladateľa a šéfa spoločnosti Stocktona Rusha v liste varovali, že rozhodnutie vzdať sa posudku od oprávneného úradu môže spôsobiť katastrofické problémy.

Lochridge v súdnych záznamoch uviedol, že spoločnosť vyzval, aby posudok absolvovala. Tá mu však oznámila, že nie je ochotná zaň platiť. OceanGate v roku 2018 podala na Lochridgea žalobu za zdieľanie utajovaných informácií a prepustila ho.

Experti označili za zavádzajúci aj marketing spoločnosti OceanGate. Spoločnosť tvrdila, že plavidlo bude spĺňať a dokonca prekonávať bezpečnostné štandardy spoločnosti DNV. OceanGage však nemala v pláne dať Titan oficiálne certifikovať.

Jeden z autorov listu Bart Kemper uviedol, že OceanGate sa vyhýbala bezpečnostným pravidlám USA používaním plavidla v medzinárodných vodách, na ktoré sa pravidlá Americkej pobrežnej stráže (USCG) nevzťahujú.

Salvatore Mercogliano, profesor námornej histórie z Campbellovej univerzity v Severnej Karolíne, pre NYT uviedol, že Titan je prevážaný kanadskou loďou a následne spustený do vody v severnej časti Atlantického oceánu. Preto podľa neho nepotrebuje byť registrovaný v konkrétnej krajine, plaviť sa pod jej vlajkou, či dodržiavať pravidlá, ktoré sa vzťahujú na iné plavidlá.

Hovorca OceanGate sa k tvrdeniam Lochridgea a ďalších osôb odmietol vyjadriť. Lochridge na žiadosť o vyjadrenie nereagoval.

OceanGate uviedla, že jedným z členov posádky nezvestného Titanu je aj šéf spoločnosti Stockton Rush. Založil ju v roku 2009 a Titan bol vyrobený špeciálne na plavbu k vraku parníka Titanic v hĺbke 3800 metrov. Titan váži približne 10.400 kilogramov a je schopný zostúpiť do hĺbky štyri kilometre.