Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

O brexite hovorili v Sofii premiér Borisov a šéfvyjednávač EÚ Barnier

Na snímke Bojko Borisov. Foto: TASR/AP

Bulharský premiér Bojko Borisov očakáva veľmi ťažký priebeh vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Sofia 19. decembra (TASR) - Bulharský premiér Bojko Borisov očakáva veľmi ťažký priebeh vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Máme plán, máme politickú deklaráciu, ale nemáme podrobnosti. Kým sa proces brexitu začne, musíme vedieť, ako bude krok za krokom pokračovať," vyhlásil premiér balkánskej krajiny, ktorá bude od januára úradujúcou predsedníckou krajinou Únie, po utorkovom stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom v Sofii.

Šéfvyjednávač v Sofii vyhlásil, že dosiahnuté dohody oboch strán o právach občanov členských štátov Únie po brexite sa v októbri 2018 prenesú do zmluvnej podoby, aby boli garantované.

Podľa Barniera povedú počas bulharského predsedníctva k brexitu štyri dôležité kroky - vypracovanie smerníc na prechodné obdobie, predloženie návrhu zmluvy o vystúpení ostrovnej monarchie z Únie, poverenie Európskej komisie rokovaniami s Londýnom o úpravách na prechodné obdobie a napokon schválenie spoločnej politiky EÚ o budúcich vzťahoch so Spojeným kráľovstvom.

O prioritách bulharského predsedníctva v Únii vrátane integrácie krajín západného Balkánu sa šéfvyjednávač dozvedel v Sofii z úst šéfky bulharskej diplomacie Ekateriny Zacharievovej.