Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

O funkciu ruskej hlavy štátu má záujem aj Jekaterina Gordonová

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Aktivistka má dve deti, desaťročnú prax v žurnalistike a vlastnú právnickú firmu, ktorá v uplynulých piatich rokoch bránila práva žien a detí.

Moskva 30. októbra (TASR) - O funkciu ruskej hlavy štátu prejavila v pondelok záujem aj Jekaterina Gordonová. Na svojej domovskej internetovej stránke sa opisuje ako aktivistka za ľudské práva, poetka, speváčka a skladateľka piesní, informovala agentúra TASS.

"Volám sa Jekaterina Gordonová, mám 37 rokov a rozhodla som sa využiť svoje právo a nominovať sa za kandidátku na ruskú prezidentku," uviedla Gordonová vo videu zverejnenom na YouTube.

Ako ďalej tvrdí, má dve deti, desaťročnú prax v žurnalistike a vlastnú právnickú firmu, ktorá v uplynulých piatich rokoch bránila práva žien a detí.

"Mám znalosti z prvej ruky o fungovaní súdneho systému v praxi a o tom, ako ženy tvrdo pracujú na výchove svojich detí, zatiaľ čo muži sa vyhýbajú zodpovednosti," povedala Gordonová. Chce sa zúčastniť na prezidentských voľbách a "hovoriť za ženy, ktorých práva boli porušené."

Prezidentské voľby sú naplánované na 18. marca 2018. Aby sa uchádzač o post prezidenta, ktorý sa nominuje sám, stal registrovaným kandidátom, potrebuje 300.000 podpisov občanov. Uchádzač z mimoparlamentnej strany potrebuje 100.000 podpisov. Od uchádzača z parlamentnej strany sa podpisová kampaň nevyžaduje.

O prezidentský úrad chce zabojovať aj známa ruská televízna moderátorka Xenija Sobčaková (35). Oznámila to 18. októbra. Moderátorka je dcérou Anatolija Sobčaka, reformne orientovaného starostu mesta Petrohrad zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Zapojila sa do protikremeľských protestov v Moskve v rokoch 2011-12, ale vyhla sa kritizovaniu prezidenta Vladimira Putina, ktorý kedysi pracoval ako zástupca jej otca.

Putin ešte neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta, ale všeobecne sa očakáva, že tak urobí.