Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

O nové stavebné prídavky na deti požiadalo 50 000 nemeckých rodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O stavebné detské prídavky môžu Nemci požiadať od 18. septembra. Vláda ich podporuje sumou zhruba tri miliardy eur ročne a ide o jeden z najväčších nových projektov vládnej koalície.

Berlín 22. decembra (TASR) - Tri mesiace po zavedení stavebných detských prídavkov, ktoré majú pomôcť rodinám pri kúpe vlastného bývania, o ne požiadalo 47 741 rodín. Ako to vyplýva z údajov skupiny KfW a ministerstva stavebníctva, v súčasnosti dostávajú v priemere 3000 žiadostí týždenne.

Väčšina žiadostí pochádza zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (10.728), Bádenska-Württemberska (6407) a Dolného Saska (6039). Najmenej žiadostí podali rodiny zo spolkových krajín Brémy (419), Hamburg (480) a Berlín (725).

O stavebné detské prídavky môžu Nemci požiadať od 18. septembra. Vláda ich podporuje sumou zhruba tri miliardy eur ročne a ide o jeden z najväčších nových projektov vládnej koalície. Vzhľadom na rastúce ceny nehnuteľností je jeho cieľom pomôcť rodinám získať vlastné bývanie.

Vďaka novým prídavkom získa nový domov 82.865 detí. Väčšina rodín, ktoré o ne požiadali, má jedno alebo dve deti. Vznikli však obavy, že ak budú žiadosti budú chodiť nezmeneným tempom, môžu sa finančné prostriedky minúť už počas budúceho roka. Tým sa však všetko končí: akonáhle je ročný objem financií spotrebovaný, vláda fond nedoplní.

Na stavbu domu alebo kúpu nehnuteľnosti má rodina nárok na 1200 eur ročne na každé dieťa, v priebehu desiatich rokov tak dostane celkovo 12.000 eur. Nárok na prídavky majú rodiny alebo slobodní rodičia s jedným dieťaťom až do hranice 90 000 eur zdaniteľného príjmu. Väčšie rodiny môžu dostať o 15 000 eur viac.

Žiadosť môžu poslať rodičia, ktorí od januára 2018 podpísali kúpnu zmluvu alebo získali stavebné povolenie. Tí, ktorí sa ešte pred koncom septembra nasťahovali do nového bývania, musia žiadosť poslať do konca decembra 2018. Naposledy môžu záujemcovia požiadať o príplatok, ak získali stavebné povolenie alebo podpísali zmluvu do konca roka 2020.

Podpora teda potrvá tri roky. Žiadosti možno posielať online najneskôr tri mesiace po nasťahovaní do nehnuteľnosti. Vzhľadom na technické dolaďovanie programu a problematické posielanie potrebných dokumentov, napríklad, daňových podkladov o príjme alebo výpisov z katastra, sa úhrady prídavkov začnú vo veľkom až v marci 2019.

Opozícia hodnotí projekt kriticky, keďže dobre zarábajúce rodiny, ktoré by si beztak kúpili bývanie, dostanú dotáciu na úkor daňových poplatníkov. Vláda s tým nesúhlasí a argumentuje, že ak sa čoraz viac rodín vďaka prídavkom presťahuje z podnájmov do vlastného bytu či domu, uvoľnia sa nájomné byty.

Kritici namiesto prídavkov navrhujú, aby sa obmedzili štátne vedľajšie náklady, napríklad formou zníženia dane z nehnuteľností. Práve tieto krajinské dane zhltnú pri kúpe nehnuteľnosti väčšinu nového prídavku.