Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

O novom estónskom prezidentovi nerozhodlo ani volebné grémium

Siim Kallas, archívne foto Foto: FOTO TASR/EPA/OLIVIER HOSLET

Hlasovanie o Kallasovi, ktorý je kandidátom vládnej Estónskej reformnej strany, a nezávislom uchádzačovi Jöksovi bolo už piatym pokusom o zvolenie nového estónskeho prezidenta.

Tallinn 24. septembra (TASR) - Voľba nového prezidenta Estónska prostredníctvom osobitného grémia sa skončila dnes neúspechom, keďže ani jeden z kandidátov nezískal v hlasovaniach potrebnú podporu. V priebehu najbližších dvoch týždňov tak bude o hlave štátu opäť rozhodovať parlament, informovala agentúra DPA.

Grémium voliteľov, zložené zo 101 poslancov parlamentu a 234 komunálnych politikov, vyberalo v prvom dnešnom hlasovaní v jednej z koncertných siení hlavného mesta Tallinn spomedzi piatich kandidátov. Dvaja najúspešnejší uchádzači - bývalý eurokomisár Siim Kallas a právnik Allar Jöks - postúpili do ďalšieho kola voľby, ani jeden však nakoniec nezískal absolútnu väčšinu hlasov.

Hlasovanie o Kallasovi, ktorý je kandidátom vládnej Estónskej reformnej strany, a nezávislom uchádzačovi Jöksovi bolo už piatym pokusom o zvolenie nového estónskeho prezidenta. Predošlé tri kolá voľby sa uskutočnili ešte v auguste na pôde parlamentu.

Samotný Kallas použil pri komentovaní výsledkov voľby výraz "ústavná kríza" a vyzval na zmenu volebného systému.

Zasadnutie, na ktorom by sa mali zákonodarcovia opätovne zaoberať otázkou nástupcu dosluhujúceho prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, je predbežne naplánované na 3. októbra. Koniec Ilvesovho druhého päťročného funkčného obdobia pripadá na 9. októbra.