Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

O predĺžení sankcií voči Rusku sa bude hovoriť v júni, tvrdí Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Z jej slov vyplynulo, že predpokladom možného uvoľnenia sankcií je naplnenie obsahu dohôd z Minska v plnom rozsahu.

Varšava 27. apríla (TASR) - Prípadné predlženie sankcií uvalených v súvislosti s vývojom na Ukrajine na Ruskú federáciu bude predmetom diskusie v júni. Podľa agentúry Reuters to na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou poľskej vlády Ewou Kopaczovou po dnešných poľsko-nemeckých konzultáciách na vládnej úrovni uviedla vo Varšave nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

Z jej slov vyplynulo, že predpokladom možného uvoľnenia sankcií je naplnenie obsahu dohôd z Minska v plnom rozsahu.

Poľská tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24 informovali, že obe strany sa pri dnešných rokovaniach nevyhýbali podľa slov šéfok vlád oboch krajín ani kontroverzným otázkam vrátane úpravy minimálnej mzdy pre vodičov prepravných spoločností. O prípadnej podpore výstavby cezhraničných plynovodov sa v tlačovom komuniké z rokovania nehovorí.

Na konzultáciách, na ktorých sa zúčastnili takmer všetci členovia vlád oboch krajín, sa hovorilo aj o blížiacom sa summite Východného partnerstva v Rige v dňoch 21.-22. mája, júnovom summite únie o bezpečnostnej a obrannej politike, ale aj o prisťahovaleckej politike Európskej únie vrátane uvedenia záverov nedávneho mimoriadneho summitu únie do praxe.

Poľská strana v tejto súvislosti ústami premiérky pripomenula, že Varšava deklarovala pomoc a do stredomorskej oblasti vysiela lietadlo. Súčasne podčiarkla, že každá európska krajina prijme imigrantov v rámci svojich možností.

Ewa Kopaczová vyjadrila radosť nad prítomnosťou vysokého počtu členov vlád a súčasne nádej, že sa podobné konzultácie budú opakovať každoročne.

Šéfky oboch vlád dnes emotívne spomínali na zosnulého exministra zahraničných vecí Poľskej republiky Wladyslawa Bartoszewského, pre ktorého nechali symbolicky aj prázdne miesto za rokovacím stolom. Táto morálna autorita, ktorá bola do piatkového úmrtia vo veku 93 rokov v službách poľskej vlády, mala dnes vystúpiť v rámci dvojstranných konzultácií. Časť jeho pripraveného textu prečítala predsedníčka poľskej vlády Ewa Kopaczová, ktorá sa podobne ako Angela Merkelová zapísala aj do kondolenčnej knihy.

Hostku z Berlína prijal dnes v poľskej metropole aj poľský prezident Bronislaw Komorowski. Aj pri tejto príležitosti obe strany vyzdvihli zásluhy zosnulého Wladyslawa Bartoszewského o poľsko-nemecké zmierenie.

Najvyšší poľský predstaviteľ už avizoval, že 4. mája, v deň poslednej rozlúčky so zosnulým diplomatom, historikom, autorom a účastníkom Varšavského povstania v jednej osobe, preruší predvolebnú kampaň. Pre Varšavu bude Bartoszewského pohreb nemalou logistickou výzvou, pretože účasť na ňom avizovali už delegácie nielen z európskych krajín, ale aj štátov iných kontinentov.