Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

O prezidentovi cyperských Turkov rozhodne až druhé kolo

Dervis Eroglu Foto: TASR/AP Photo

Na prvom mieste skončil v súlade s očakávaniami súčasný konzervatívny prezident Derviš Eroglu. Získal však len necelých 29 percent hlasov, čo nestačilo na okamžité víťazstvo.

Nikózia 19. apríla (TASR) - O novom prezidentovi medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike sa rozhodne až v druhom kole. Po sčítaní väčšiny odovzdaných hlasov o tom informovala agentúra Reuters.

Na prvom mieste skončil v súlade s očakávaniami súčasný konzervatívny prezident Derviš Eroglu. Získal však len necelých 29 percent hlasov, čo nestačilo na okamžité víťazstvo.

Svoj mandát bude musieť Eroglu preto obhajovať v druhom kole v súboji so svojím hlavným rivalom, nezávislým ľavicovým kandidátom Mustafom Akincim, za ktorého dnes hlasovalo zhruba 27 percent voličov.

Druhé kolo volieb sa uskutoční už o týždeň, 26. apríla. Jeho víťaz bude zastupovať cyperských Turkov na obnovených rokovaniach o znovuzjednotení tohto rozdeleného stredomorského ostrova, ktoré by mali pokračovať už na budúci mesiac.

Eroglu, všeobecne považovaný za nacionalistu, chce vypísať referendum o ďalšej účasti cyperských Turkov v rokovaniach. Akinci bol spomedzi všetkých siedmich prezidentských kandidátov najväčším zástancom znovuzjednotenia a kompromisnej dohody s cyperskými Grékmi.

Rozhovory o znovuzjednotení Cypru medzi prezidentom cyperských Grékov Nikosom Anastasiadisom a vodcom cyperských Turkov Dervišom Eroglom sa po prelomení dvojročnej patovej situácie vlani obnovili. Obe strany súhlasili s dokumentom, podľa ktorého sa má ostrov opäť zjednotiť vo forme dvojčlennej federácie, ale nedokázali sa zhodnúť na viacerých otázkach, ako sú rozdelenie moci a nároky tisícov vysídlencov.