Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

O samoupálenie v Izraeli sa pokúsil už tretí protestujúci

Muž počas protestu v Tel Avive zo 14. júla 2012 Foto: TASR/AP

Okrem dvoch pokusov o samoupálenie a dnešného prekazeného pokusu niekoľko ďalších Izraelčanov pohrozilo, že budú nasledovať Silmanov príklad.

Tel Aviv 23. júla (TASR) - V izraelskom meste Ofakim sa dnes skoro ráno pokúsil upáliť asi 50-ročný muž. V Izraeli je to za ostatné týždne už tretí prípad.

Pred miestnou policajnou stanicou na seba muž vylial horľavú tekutinu. Polícia ho okamžite zaistila a zabránila mu, aby sa zapálil. Motívom jeho činu mali byť finančné problémy, informoval agentúru DPA policajný hovorca Micky Rosenfeld.

Muž nemal žiadne viditeľné zranenia, ale pre istotu ho polícia previezla do nemocnice na prehliadku.

V nedeľu sa na autobusovej zastávke pri Tel Avive podpálil telesne postihnutý vojenský veterán Akiva Mafai. Momentálne je v kritickom stave v nemocnici s popáleninami na takmer 80 percentách tela. K činu sa odhodlal po spore s úradmi o finančnú pomoc.

Symbol izraelských sociálnych protestov

Tieto pokusy sa odohrali len desať dní po tom, čo sa demonštrant Moše Silman zapálil v Tel Avive počas demonštrácie proti neúmerne vysokým cenám bývania a životných nákladov v Izraeli. Silman sa mal vysťahovať zo svojho bytu a úrady mu odmietli poskytnúť štátom dotované ubytovanie. V piatok 20. júla svojim zraneniam podľahol. Na jeho pohreb, ktorý sa konal v nedeľu, prišli stovky sympatizantov.

Počas sobotného protestného pochodu proti vysokým cenám bývania sa jeden z demonštrantov v izraelskom Tel Avive zapálil.
Foto: TASR/AP


Jeho zúfalý čin vyvolal v izraelskej verejnosti silné emócie. Niektorí občianski aktivisti ho nazvali symbolom izraelských sociálnych protestov. Iní jeho čin odsudzujú a považujú ho za nebezpečný precedens. Premiér Benjamin Netanjahu to označil za veľkú osobnú tragédiu.

Okrem dvoch pokusov o samoupálenie a dnešného prekazeného pokusu niekoľko ďalších Izraelčanov pohrozilo, že budú nasledovať Silmanov príklad. Medzi nimi je i muž z prístavného mesta Ašdod, ktorý dnes pred miestnym úradom sociálneho zabezpečenia vyhlásil, že sa upáli. Policajti s ním hovorili a následne ho poslali domov.

Predpokladá sa, že tieto činy vyvinú tlak na premiéra Netanjahua, aby začal zavádzať reformy odporúčané komisiou, ktorú sám založil po minuloročných masových protestoch. Okrem iného protestujúci požadujú dostupnejšie bývanie.