Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

O urovnanie krízy v Nigeri sa pokúša dočasný čadský prezident

Na snímke čadský prezident Mahamat Idriss Déby. Foto: TASR/AP

Déby sa podľa BBC v Niamey stretol aj s vodcom junty Abdourahamanom Tianim - veliteľom Prezidentskej gardy, ktorá minulý týždeň zosadila Bazouma.

Niamey 31. júla (TASR) - Zosadený nigerský prezident Mohamed Bazoum sa objavil na verejnosti prvýkrát od minulej stredy, keď ho internovali a zosadili vzbúrení príslušníci Prezidentskej gardy. V nedeľu sa v nigerskom hlavnom meste Niamey stretol s dočasným čadským prezidentom Mahamatom Idrissom Débym Itnom. Fotografiu z ich schôdzky zverejnil na sociálnych sieťach ale neuviedol podrobnosti o schôdzke. TASR informuje podľa BBC.

Déby je na čele sprostredkovateľských snáh o ukončenie krízy v Nigeri po tom, ako lídri Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) dali cez víkend vzbúrencom v Nigeri sedemdňovú lehotu, aby sa sa vzdali moci. V opačnom prípade, chce ECOWAS prijať všetky opatrenia na obnovenie ústavného poriadku, ktoré môžu zahŕňať aj použitie sily.

Rozhlasová stanica RFI pripomenula, že Čad nie je členom ECOWAS, ale susedí s Nigerom. Débyho misiu v Niamey podľa RFI možno vnímať ako jeho osobnú iniciatívu so súhlasom ECOWAS.

BBC poznamenala, že aj Débyho dosadila armáda v roku 2021, keď bol jeho otec Idriss Déby zabitý v boji proti povstalcom.

Déby sa podľa BBC v Niamey stretol aj s vodcom junty Abdourahamanom Tianim - veliteľom Prezidentskej gardy, ktorá minulý týždeň zosadila Bazouma. Dočasný prezident Čadu je profesionálny vojak. V roku 2013 velil čadskému kontingentu nasadeného v Mali a osobne pozná všetkých vojenských veliteľov v regióne.

"Hlavy štátov ECOWAS nepochybne cítili, že dokáže hovoriť s nigerskými pučistami, ktorí hovoria rovnakým jazykom ako on," uviedol pre RFI analytik Seidik Abba.

Novinár Antoine Glaser špecializujúci sa na Afriku v komentári pre RFI označil za prekvapujúce, že na sprostredkovateľskú misiu bol vybraný práve Déby, ktorý sa k moci síce nedostal prevratom, ale ako "produkt dynastie". Novinár pritom konštatoval, že za daných okolností "sa zdá prekvapujúce prezentovať ho ako vzor cnosti a demokracie v regióne".