Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

O víťazovi prezidentských volieb v Ekvádore rozhodne asi až druhé kolo

Prezidentský kandidát konzervatívnej Aliancie CREO-SUMA Guillermo Lassao máva ekvádorskou vlajkou 21. februára 2017 v Quite. Víkendové prvé kolo prezidentských volieb v Ekvádore zrejme neprinieslo definitívne víťazstvo žiadnemu z kandidátov a o novej hlave štátu tak rozhodne až druhé kolo naplánované na 2. apríla. Foto: TASR/AP

Druhé kolo je naplánované na 2. apríla.

Quito 22. februára (TASR) - Víkendové prvé kolo prezidentských volieb v Ekvádore zrejme neprinieslo definitívne víťazstvo žiadnemu z kandidátov a o novej hlave štátu tak rozhodne až druhé kolo naplánované na 2. apríla. Predseda ekvádorskej Národnej volebnej rady (CNE) Juan Pablo Pozo to vyhlásil v utorok po zrátaní takmer všetkých odovzdaných hlasov.

Najúspešnejším spomedzi uchádzačov je v súlade s očakávaniami Lenín Moreno z vládnucej ľavicovej Aliancie PAIS, ktorý predbežne vedie so ziskom 39,2 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho najsilnejší súper, bývalý bankár Guillermo Lasso z konzervatívnej Aliancie CREO-SUMA, nasleduje so ziskom 28,4 percenta. Moreno tak zrejme nedokáže splniť podmienky pre víťazstvo v prvom kole, teda získanie najmenej 40 percent hlasov a desaťpercentného náskoku pred ďalším kandidátom.

Podľa šéfa CNE budú oficiálne výsledky prvého kola prezidentských volieb oznámené až po zrátaní všetkých hlasov.

Morena si vybral za svojho nástupcu odchádzajúci prezident Rafael Correa, jeden z kľúčových predstaviteľov ľavicových hnutí, ktoré sa dostali v Latinskej Amerike k moci v uplynulých desaťročiach. Correa priniesol politicky turbulentnému Ekvádoru stabilitu, mnohí však kritizujú jeho konfrontačný štýl i autoritatívne tendencie.

V prípade druhého kola prezidentských volieb sa očakáva, že rozdrobená opozícia podporí Lassa, ktorý môže ťažiť aj z nespokojnosti so spomalením ekonomiky a s korupčnými škandálmi.