Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Grécku oslobodili oboch Čechov obvinených pôvodne zo špionáže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prokurátorka, ktorá prekvalifikovala pôvodné obvinenie zo špionáže na prečin nedovoleného fotografovania, požadovala pritom pre túto dvojicu nižší trest.

Atény/Praha 15. mája (TASR) - Na 2,5 roka väzenia s odkladom na tri roky odsúdili dnes v Mytilini na gréckom ostrove Lesbos dvoch občanov Českej republiky obžalovaných pôvodne zo špionáže. Informáciu priniesla verejnoprávna Česká televízia.

Prokurátorka, ktorá prekvalifikovala pôvodné obvinenie zo špionáže na prečin nedovoleného fotografovania, požadovala pritom pre túto dvojicu nižší trest.

Martin P. a Ivan B., ktorých zadržali ešte v septembri 2012 na gréckom ostrove Limnos pre fotografovanie vojenských objektov v grécko-tureckom pohraničí a ktorí sa do vlasti vrátili už pred viac ako štyrmi rokmi, sú s okamžitou platnosťou slobodnými občanmi. Grécke úrady im vrátili cestovné doklady i kauciu vo výške 5000 eur, ktorú zložili v januári 2013 kvôli prepusteniu z väzby, v ktorej strávili predtým štyri mesiace.

Obaja českí občania tvrdili, že fotografovali výlučne ako turisti, a popierali špionáž či iné nezákonné aktivity. Proti rozsudku sa mienia odvolať.

Obžalovaní pred odletom na súdne konanie do Grécka podľa českých médií vyjadrili nádej, že sa dočkajú spravodlivého rozsudku gréckej justície a že sa budú môcť čoskoro vrátiť k bežnému rodinnému i pracovnému životu.