Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obama a dalajláma sa stretnú na Raňajkách národnej modlitby

Dalajláma Foto: TASR/AP

Americký prezident Barack Obama a dalajláma sa majú obaja zúčastniť na udalosti s názvom Raňajky národnej modlitby, ktorá sa bude konať vo štvrtok 5. februára vo Washingtone.

Washington 30. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama a dalajláma sa majú obaja zúčastniť na udalosti s názvom Raňajky národnej modlitby, ktorá sa bude konať vo štvrtok 5. februára vo Washingtone. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa kongresového asistenta.

Na každoročné podujatie pozvali aj dalajlámu a ten potvrdil, že naň príde. Obama má tiež v pláne zúčastniť sa ho.

Hoci Čína upozorňuje, že stretnutie s exilovým tibetským duchovným vodcom poškodí vzájomné vzťahy, Obama sa s dalajlámom stretol už najmenej trikrát - pred rokom a v rokoch 2010 a 2011.

Peking označuje dalajlámu, ktorý ušiel z Tibetu do Indie po nevydarenom povstaní v roku 1959, za "vlka v ovčom rúchu", pretože sa snaží "používať násilné metódy na nastolenie nezávislého Tibetu". Dalajláma však tvrdí, že chce pre Tibet iba skutočnú autonómiu a odmieta obvinenia z presadzovania násilia či nezávislosti.

Raňajky národnej modlitby sa konajú každý prvý štvrtok vo februári. Ide o politické a spoločenské fórum osobností, na ktorom sa zúčastňuje americký prezident už od čias Dwighta Eisenhowera.