Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

HISTORICKÝ MOMENT: Obama a Trump sa stretli v Bielom dome

Novozvolený americký prezident Donald Trump (vľavo) a odchádzajúci americký prezident Barack Obama počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone 10. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Ide o historické stretnutie medzi oboma mužmi, ktorí boli dlhé roky urputnými nepriateľmi, konštatovala televízia CNN. Trump sa po schôdzke v Bielom dome vyjadril, že sa teší na Obamove rady.

Washington 10. novembra (TASR) - Novozvolený americký prezident Donald Trump zavítal dnes do Bieleho domu na schôdzku s odchádzajúcou hlavou štátu Barackom Obamom. Ide o historické stretnutie medzi oboma mužmi, ktorí boli dlhé roky "urputnými nepriateľmi", konštatovala televízia CNN.




Ide o prvú Trumpovu návštevu vo Washingtone od svojho zvolenia. Stretne sa aj s predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom a lídrom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom.

Trump po schôdzke s Obamom v Bielom dome: Teším sa na jeho rady



Novozvolený americký prezident Donald Trump sa teší z toho, ako bude v budúcnosti profitovať z rád odchádzajúcej hlavy štátu Baracka Obamu. Vyhlásil to dnes po schôdzke s Obamom v Bielom dome, informovala agentúra AP.

Podľa Trumpa sa očakávalo, že stretnutie v Oválnej pracovni bude krátke, ale napokon trvalo takmer 90 minút. Netajil sa tým, že mohlo trvať aj dlhšie. Stretnutie s Obamom označil za "veľkú česť" a poznamenal, že predtým sa zoči-voči nikdy nestretli.

Trump dodal, že Obama mu vysvetlil aj "niektoré z ťažkostí", ale aj "niektoré z naozaj veľkých vecí, ktoré sa dosiahli".



Odchádzajúci prezident uviedol, že so svojím nástupcom viedli "vynikajúci" a "rozsiahly" rozhovor. Ako poznamenal, potešilo ho, že Trump chce spolupracovať s jeho tímom na záležitostiach, ktorým momentálne USA čelia. Podľa Obamu je teraz dôležité, aby všetci "spojili sily".

Išlo o historické stretnutie medzi oboma mužmi, ktorí boli dlhé roky "urputnými nepriateľmi", konštatovala televízia CNN. Išlo taktiež o prvú Trumpovu návštevu vo Washingtone od svojho zvolenia.

Donald Trump má dnes v programe aj schôdzku s predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom a lídrom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom.

Trump pricestoval do Washingtonu so svojím novozvoleným viceprezidentom Mikeom Penceom, ktorý má v programe schôdzku s odchádzajúcim viceprezidentom Joeom Bidenom.