Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Obama uzavrie cestu po Blízkom východe výletom do Petry v Jordánsku

Barack Obama počas svojej návštevy Blízkeho východu. Foto: TASR/AP Photo

Podstatnú časť turné strávil Obama v Izraeli, kde sa snažil znovu uistiť znepokojenú verejnosť, že je odhodlaný chrániť ich bezpečnosť.

Ammán 23. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes uzavrie svoju štvordňovú cestu po Blízkom východe návštevou Petry, legendárneho starobylého mesta vytesaného do ružových skál v Jordánsku.

Obama podľa očakávania odletí do Petry vrtuľníkom z jordánskeho hlavného mesta Ammán. Náhla piesočná búrka v regióne prekazila v piatok niektoré Obamove cestovné plány, čo viedlo prezidenta k opatrnému vyhláseniu, že jeho výlet do Petry sa uskutoční len "s "povolením počasia".

Obamova 24-hodinová návšteva v Jordánsku je jeho poslednou zastávkou počas štvordňovej cesty na Blízkom východe. Zároveň je to jeho prvá zahraničná cesta odvtedy, čo začal vykonávať svoje druhé funkčné obdobie.

Podstatnú časť turné strávil Obama v Izraeli, kde sa snažil znovu uistiť znepokojenú verejnosť, že je odhodlaný chrániť ich bezpečnosť. Takisto sa nakrátko zastavil v meste Ramalláh na západnom brehu Jordánu, kde absolvoval stretnutia s palestínskymi lídrami.