Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Obama diskutoval s novým saudskoarabským kráľom o Iráne a energetike

Americký prezident Barack Obama (vľavo) sa rozpráva s novým saudskoarabským kráľom Salmánom bin Abdulom Azízom počas ich bilaterálneho stretnutia v Rijáde 27. januára 2015. Foto: TASR/AP

Nový kráľ na stretnutí naznačil, že energetická politika jeho krajiny - najväčšieho vývozcu ropy na svete - bude pokračovať bez zmeny.

Rijád 28. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa v utorok stretol v Rijáde so saudskoarabským kráľom Salmánom, aby vzdal poctu zosnulému kráľovi Abdalláhovi a posilnil vzájomné vzťahy. Tie v súčasnosti presahujú záujmy o ropu a týkajú sa už aj bezpečnostnej spolupráce v nepokojnej arabskej oblasti Perzského zálivu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Kráľ Salmán teda viedol svoje prvé oficiálne rozhovory na najvyššej úrovni so zahraničnou delegáciou po smrti svojho nevlastného brata. Kráľ na stretnutí s Obamom nevyjadril výhrady voči rokovaniam pod vedením Spojených štátov, ktoré sú zamerané na zastavenie iránskeho jadrového programu.

Nie je jasné, či kráľ Salmán mení politiku voči jadrovým rozhovorom s Iránom. Saudská Arábia, najvplyvnejšia sunnitská veľmoc na Blízkom východe, je už dlho nervózna z možnosti, že rozhovory budú viesť k zmiereniu medzi Spojenými štátmi a šiitským Iránom, ktorý je hlavným rivalom Saudskej Arábie.

Kráľ Salmán uviedol, že Teheránu sa nesmie dovoliť, aby vyvinul jadrovú zbraň. Americký predstaviteľ to povedal novinárom na palube prezidentského lietadla Air Force One po stretnutí oboch lídrov a po ich spoločnej večeri v paláci v centre saudskoarabskej metropoly Rijád. Jadrová dohoda s Iránom by však bola veľkým úspechom Obamu.

Obama skrátil cestu do Indie, kde zrušil návštevu slávnej stavby Tádž Mahal, a odletel do Rijádu.

Obamu sprevádzal na štvorhodinovej návšteve Rijádu aj americký minister zahraničných vecí John Kerry a skupina popredných predstaviteľov.

Nový kráľ tiež na stretnutí naznačil, že energetická politika jeho krajiny - najväčšieho vývozcu ropy na svete - bude pokračovať bez zmeny. Americký predstaviteľ informoval, že obaja politici diskutovali o stabilite trhu s ropou, ale nie o súčasných nízkych cenách čierneho zlata.

Washington zápasí so zhoršujúcou sa situáciou na Blízkom východe, kde má iba niekoľko spoľahlivých spojencov v boji proti militantom z Islamského štátu (IS), a Saudská Arábia je jedným z nich.

USA zvyčajne iba nenápadne a mierne kritizujú Saudskú Arábiu za porušovanie ľudských práv, a tak to zrejme bolo aj počas Obamovej návštevy. Americký predstaviteľ uviedol, že prezident spomenul túto záležitosť všeobecne, ale o konkrétnych prípadoch nehovoril.

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie kritizujú Saudskú Arábiu za väznenie viacerých popredných aktivistov a za nedávne verejné bičovanie bloggera.