Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Obama dodatočne odovzdal Medailu slobody izraelskému prezidentovi

Americký prezident Barack Obama (vpravo) si pripíja s izraelským prezidentom Šimonom Peresom, ktorému udelil Medailu slobody vo Východnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 13. júna 2012. Foto: TASR/AP

Na podujatí v Bielom dome Obama povedal, že Peres pozná potrebu sily, tiež však chápe, že bezpečnosť krajiny závisí od čestnosti jej činov.

Washington 14. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama v stredu dodatočne odovzdal Medailu slobody izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi, ktorého označil za podstatu Izraela.

Na podujatí v Bielom dome Obama povedal, že Peres pozná potrebu sily, tiež však chápe, že bezpečnosť krajiny závisí od čestnosti jej činov.

Peres je deviatym izraelským prezidentom a v minulosti pôsobil aj na poste premiéra. Do Washingtonu pricestoval v čase intenzifikácie násilností v Sýrii a obavách USA a Izraela z jadrových ambícií Iránu.

Obama Peresovi potvrdil, že puto medzi Washingtonom a Tel Avivom je nezlomné a že bezpečnosť Izraela je pre USA prioritou.

Na slávnostnej večeri v Bielom dome sa zúčastnil aj viceprezident Joe Biden, prvá dáma Michelle Obamová a bývalá ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová.

Albrightová je jedným z ocenených, ktorým Obama Medailu slobody udelil na oficiálnom podujatí koncom mája. Peres sa na tejto akcii nemohol zúčastniť.