Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Obama hispánskym voličom povedal, že chce podpísať imigračný zákon

Foto: TASR/AP

Zároveň obvinil politických súperov vo Washingtone, že blokujú realizáciu dôležitého nesplneného sľubu z kampane pred voľbami v roku 2008.

Washington 4. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama vo štvrtok povedal hispánskym voličom, že je pripravený podpísať významný zákon o imigračnej reforme. Zároveň obvinil politických súperov vo Washingtone, že blokujú realizáciu dôležitého nesplneného sľubu z kampane pred voľbami v roku 2008.

Na recepcii pri príležitosti sviatku Cinco de Mayo (Piaty máj) Obama v Ružovej záhrade Bieleho domu povedal, že bude bojovať za reformy, ktoré deťom zamestnaných imigrantov uľahčia získanie amerického občianstva a bude riešiť iné problémy vyplývajúce z komplikovaných imigračných zákonov USA.

"Som ochotný spolupracovať s každým, kto to myslí vážne, aby sme to spravili a dospeli k imigračnej reforme, aby sa tento problém vyriešil raz a navždy," povedal Obama.

Hispánski voliči môžu byť v prezidentských voľbách konaných 6. novembra rozhodujúci v dôležitých štátoch ako Florida, Arizona, Colorado a Virginia.

Demokrat Obama má podľa prieskumov medzi Hispáncami väčšiu podporu ako jeho predpokladaný republikánsky vyzývateľ Mitt Romney. Mnohí Hispánci sú však sklamaní, že Obama zatiaľ neuskutočnil imigračnú reformu a že za jeho vlády dochádza k deportáciám veľkého počtu imigrantov.

V apríli prezident povedal, že v prípade opätovného zvolenia sa imigračnej reforme začne venovať hneď od začiatku druhého funkčného obdobia.