Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán by sa mal zaviazať k desaťročnému zmrazeniu jadrového programu

Prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

V rozhovore pre agentúru Reuters to v pondelok povedal americký prezident Barack Obama. Podľa neho je však dosiahnutie dohody stále veľmi neisté.

Washington 3. marca (TASR) - Irán by sa mal zaviazať k najmenej desaťročnému kontrolovateľnému zmrazeniu svojho jadrového programu. To môže byť základom pre dosiahnutie kľúčovej dohody o programe, v rozhovore pre agentúru Reuters to v pondelok povedal americký prezident Barack Obama. Podľa neho je však dosiahnutie dohody stále veľmi neisté.

Obama uviedol, že nezhoda s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý je proti dohode s Iránom, nebude predstavovať žiaden "trvalo deštruktívny" prvok pre americko-izraelské vzťahy.

"Ak je Irán naozaj ochotný súhlasiť s ponechaním svojho jadrového programu tam, kde je teraz, na dvojciferný počet rokov a, v podstate, urobiť krok späť oproti tomu, kde momentálne je... a my si to budeme vedieť overiť, niet iného spôsobu ako získať takúto záruku, že nezískajú jadrovú zbraň," vyhlásil Obama.

Podľa Obamu je cieľom USA, aby "bol interval aspoň jedného roka, odkedy by sme zistili, že sa snažia získať jadrovú zbraň, dokedy by naozaj boli schopní ju mať".

Obama zdôraznil, že Netanjahu sa mýlil už pri predbežnej dohode s Iránom v roku 2013.

"Netanjahu tvrdil všeličo možné. Bude to príšerná dohoda. Vyústi to do toho, že Irán dostane pomoc v hodnote 50 miliárd dolárov. Irán nebude dodržiavať dohodu. Nič z toho sa však nepotvrdilo. Ukázalo sa, že Irán počas tohto obdobia nepokročil vo svojom programe. Naopak, v mnohých oblastiach ho dokonca oslabil," vyhlásil Obama.

Izrael sa obáva, že táto dohoda by nakoniec aj tak umožnila Iránu získať jadrovú zbraň, čo by predstavovalo existenčné nebezpečenstvo pre židovský štát.

Teherán tvrdí, že jeho jadrový program je zameraný výhradne na mierové účely.