Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Počas druhého dňa Obamovej návštevy zasiahli južný Izrael dve rakety

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu žartujú počas tlačovej konferencie v Jeruzaleme v stredu 20. marca 2013. Foto: TASR/AP

Izraelský líder v tejto súvislosti uistil Obamu, že Izrael dôveruje politike Spojených štátov voči Iránu, ktorej cieľom je zabrániť islamskej republike vo vývoji jadrových zbraní.

Jeruzalem 21. marca (TASR) - Dve rakety dnes zasiahli južný Izrael - počas druhého dňa návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu v židovskom štáte.

Jedna z rakiet zasiahla dvor domu v meste Sderot - neďaleko hranice s pásmom Gazy - a spôsobila značné materiálne škody. Zatiaľ neboli správy o obetiach ani zraneniach, uviedla agentúra Reuters.

K útoku sa doteraz v pásme Gazy - ovládanej hnutím Hamas - nikto neprihlásil. Od krvavých bojov medzi Izraelom a Hamasom, ku ktorým došlo v novembri, raketové útoky tohto druhu takmer úplne prestali, pripomína DPA.

Obama sa v stredu stretol s izraelským prezidentom Šimonom Peresom. Šéf Bieleho domu po stretnutí vyhlásil, že Spojené štáty sú najlepším priateľom Izraela.

Izraelský líder v tejto súvislosti uistil Obamu, že Izrael dôveruje politike Spojených štátov voči Iránu, ktorej cieľom je zabrániť islamskej republike vo vývoji jadrových zbraní.

Irán bol aj témou rokovania Obamu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Americký prezident po stretnutí povedal, že USA podniknú všetko, "čo bude potrebné", aby zabránili Iránu získať jadrové zbrane, pričom nevylučujú žiadnu z možností.

Malá islamistická skupina sa prihlásila k vystreleniu rakiet z Gazy na Izrael

Malá islamistická skupina sa prihlásila k zodpovednosti za dnešné vystrelenie rakiet z pásma Gazy na izraelské pohraničné mesto Sderot počas návštevy amerického prezidenta Baracka Obama v regióne. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Salafistická skupina nazvaná Madžlis šúrá mudžáhidín uviedla vo vyhlásení zverejnenom na internete, že vystrelila rakety, aby ukázala, že izraelské vzdušné sily nedokážu zastaviť útoky na židovský štát ani počas Obamovej návštevy.

Polícia oznámila, že raketový útok na mesto Sderot pri hraniciach s Gazou si nevyžiadal obete, ale určité škody.

V ranných hodinách odpálili palestínski militanti z Gazy na Izrael celkovo štyri rakety. Jedna dopadla na dvor domu v Sderote, ďalšia skončila v poli. Ostatné nedosiahli až na izraelské územie a dopadli ešte v pásme Gazy.

"V reakcii na vychvaľovanie takzvanej Železnej kupoly, aké počuť od rímskeho psa a vojnových zločincov, prehlasujeme, že ani všetka ich vojenská technika nezastaví ich Boží údel - utrpenie," uvádza sa v oznámení na webovej stránke Ansár al-mudžáhidín, ktorú využívajú islamskí militanti.

Vyhlásenie odkazuje na amerického prezidenta Obama, ktorý je na návšteve Izraela a západného brehu Jordánu a ktorý spomenul mesto v prejave pri príchode do židovského štátu v predchádzajúci deň.

Skupina Madžlis šúrá mudžáhidín sa prihlásila aj k vražednému útoku na Izrael z júna 2012, uskutočnenému zo Sinaja.

Islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy od roku 2007, podniká tvrdé zásahy proti ozbrojeným salafistom. Tí vyznávajú prísnu, asketickú podobu islamu a často sa pokúšajú odpaľovať rakety na Izrael, čím maria faktické prímerie.

Dohoda o prímerí v vlani v novembri skončila krvavé útoky medzi Izraelom a hnutím Hamas vládnucim v pásme Gazy.

Abbás kritizoval raketové útoky z pásma Gazy pri Obamovej návšteve
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes ostro kritizoval raketové útoky na Izrael počas návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu.

"Odsudzujeme každé násilie voči civilistom bez ohľadu na to, od koho pochádza, vrátane ostreľovania raketami," citovala Abbása oficiálna palestínska agentúra Wafa.

Dohoda o prímerí, ktorá v vlani v novembri skončila krvavé útoky medzi Izraelom a hnutím Hamas - vládnucim v pásme Gazy - sa podľa Abbása musí bezpodmienečne dodržať, cituje agentúra DPA.

V ranných hodinách odpálili palestínski militanti z Gazy na Izrael štyri rakety. Jedna dopadla na dvor domu v meste Sderot, ďalšia skončila v poli. Ostatné nedosiahli až na izraelské územie a dopadli ešte v pásme Gazy, uviedli izraelské zdroje.