Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obama uvítal pokrok dosiahnutý v New Orleanse za 10 rokov od Katriny

Barack Obama, archívne foto Foto: TASR/AP

Uragán Katrina zasiahol južné pobrežie Spojených štátov 29. augusta 2005.

New Orleans 28. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vzdal hold pokroku dosiahnutému pri obnove mesta New Orleans, ktoré pred desiatimi rokmi zasiahol ničivý hurikán Katrina. Obama však súčasne zdôraznil, že treba ešte veľa urobiť pre potlačenie chudoby a nerovnosti.

Počas svojej návštevy v meste, ktoré sa pred desiatimi rokmi dostalo na prvé stránky novín, si Obama prezrel novovybudované domy, novú školu a komunitné centrum.

Agentúra AP, ktorá o tom informovala, pripomenula, že Obama ako prezidentský kandidát v roku 2008 ostro kritizoval vládu republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha za nezvládnutie situácie po prírodnej katastrofe.

V noci nadnes Obama pripomenul katastrofu i jej následky, keď povedal, že "to, čo sa začalo ako prírodné nešťastie, prerástlo do človekom spôsobeného nešťastia, keď vláda zlyhala v starostlivosti o vlastných občanov".

Obama uviedol, že hurikán odhalil aj nerovnosť v spoločnosti, keď sa "tak veľa ľudí, najmä chudobných a najmä farebných ocitlo bez práce, primeranej zdravotnej starostlivosti a dôstojného ubytovania". Podľa Obamu táto nerovnosť pretrváva v New Orleans čiastočne aj dnes.

Obama si prezrel Afroameričanmi obývanú štvrť Tremé, ktorá je jednou z najstarších v meste a ktorá susedí s francúzskou štvrťou Vieux Carré, ktorú tiež hurikán zničil a kde teraz žije o 20 percent obyvateľov menej ako pred desiatimi rokmi.

Vďaka vládnemu programu výstavby sociálnych bytov sa ľudia do oboch štvrtí začínajú vracať. Obama vyhlásil, že rekonštrukcia mesta napreduje "pomaly, ale isto" a pripomenul, že "cieľom nie je len obnoviť mesto, ale vybudovať to, čím by mohlo byť - mestom, kde každý má šancu".

Uragán Katrina zasiahol južné pobrežie Spojených štátov 29. augusta 2005. O život prišlo okolo 1800 ľudí, väčšina z nich boli obyvatelia New Orleansu, ktorého väčšia časť je čiastočne postavená pod hladinou mora. Len v tomto meste hurikán spôsobil škody za 150 miliárd dolárov. Po roztrhnutí hrádze boli zaplavené celé štvrte mesta, pričom situácia bola mimoriadne dramatická v najchudobnejšej časti mesta Lower Ninth Ward, kde väčšinu obyvateľstva tvorili černosi.