Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obama: Koniec vojny v Afganistane je historický míľnik pre USA

Prezident USA Barack Obama Foto: TASR/AP

"Najdlhšia vojna v americkej histórii sa blíži k zodpovednému záveru," vyhlásil Obama.

Washington 29. decembra (TASR) - Oficiálny koniec vojny v Afganistane predstavuje historický míľnik pre Spojené štáty, avšak výzvy v tejto nepokojom zmietanej krajine sa tým nekončia. Povedal to v nedeľu americký prezident Barack Obama pri príležitosti formálneho ukončenia misie ISAF Severoatlantickej aliancie (NATO) počas slávnostného ceremoniálu v Kábule, informovala agentúra DPA.

"Najdlhšia vojna v americkej histórii sa blíži k zodpovednému záveru," vyhlásil Obama. Zároveň vzdal hold pamiatke 2200 Američanov, ktorí zahynuli počas trinástich rokov vojny.

Výzvy v budúcnosti tak teraz čakajú na afgansky ľud a jeho bezpečnostné zložky, ktoré budú musieť naďalej "prinášať obete" pri obrane svojej krajiny. "Afganistan zostáva naďalej nebezpečným miestom," uviedla americká hlava štátu.

Podľa Obamu americké bojové operácie v Afganistane rozvrátili najužšie vedenie teroristickej organizácie al-Kájda, postavili jej vodcu Usámu bin Ládina pred spravodlivý trest a prekazili plány teroristov. Takisto dodal, že americké vojsko a diplomati pomohli Afgancom získať späť pod kontrolu svoje miestne spoločenstvá a priblížiť sa viac k demokracii.

Obama prevzal prezidentský úrad v januári roku 2009, pričom v predvolebnej kampani sľuboval ukončenie vojen v Afganistane a Iraku. Odvtedy sa počet amerických vojakov v oboch krajinách znížil zo 180.000 na 15.000.

Misu ISAF nahradí od 1. januára nová operácia Resolute Support (Rozhodná podpora). Je zameraná na ďalší výcvik 350.000 afganských vojakov a policajtov, ktorí prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť svojej krajiny. V Afganistane zostane okolo 12.000 zahraničných vojakov, ktorí ich budú mať za úlohu ďalej cvičiť a školiť.