Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obama: Severná Kórea čelí ďalšej izolácii

Príchod amerického prezidenta Baracka Obamu na štvrtú návštevu Južnej Kórey Foto: TASR/AP

Južná Kórea je po Japonsku druhou zastávkou prezidenta USA na ceste po štyroch krajiných juhovýchodnej Ázie. Obama ďalej navštívi Malajziu a Filipíny.

Soul 25. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes pricestoval na svoju štvrtú návštevu Južnej Kórey ako prezident.


Severná Kórea čelí ďalšej izolácii, vyhlásil dnes v Soule americký prezident Barack Obama po správach, že Pchjongjang plánuje ďalšiu jadrovú skúšku. Podľa agentúry AP sa možno uskutoční počas Obamovho turné po regióne.

Podľa amerického prezidenta je možno čas zvážiť ďalšie sankcie voči KĽDR, ktoré "budú oveľa viac hrýzť". Na spoločnej tlačovej konferencii s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje povedal, že je potrebné nájsť dodatočné spôsoby vyvíjania tlaku na Pchjongjang, ktorý sa pripravuje na svoj štvrtý jadrový test.

Severná Kórea podľa Obamu nepredstavuje hrozbu len pre región, ale aj pre Spojené štáty. Dúfa, že Čína využije svoj vplyv a udrží svojho spojenca na uzde.

Šéf Bieleho domu poznamenal, jeho návšteva prichádza v čase "veľkého smútku" pre krajinu, ktorá oplakáva vyše 300 obetí potopenia trajektu. "Mnohí z nich boli mladí študenti, ktorí mali ešte celý život pred sebou... Môžem si len predstaviť, čím rodičia prechádzajú, je to nesmierny zármutok," uviedol.

Vyjadril sa aj k palestínsko-izraelským vzťahom. Podľa neho je v záujme oboch, aby sa usilovali o mier. Agentúra Reuters pripomenula, že Izrael vo štvrtok pozastavil Američanmi sprostredkované mierové rokovania s Palestínčanmi v reakcii na neočakávané rozhodnutie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása vytvoriť vládu jednoty s islamistickým hnutím Hamas.

K situácii na Ukrajine Obama povedal, že v prípade ruskej invázie Spojené štáty a európski lídri položia základy pre sankcie voči rôznym sektorom ruského hospodárstva. Zatiaľ Washington uvalil sankcie len na jednotlivcov.

Obama: Severná Kórea čelí ďalšej izolácii


Potopenie trajektu môže zatieniť Obamovu návštevu Južnej Kórey

Po havárii trajektu s vyše 300 mŕtvymi či nezvestnými, z ktorých väčšina boli študenti strednej školy na výlete, sa očakáva, že prezident bude kondolovať rodinám obetí vo svojich verejných vystúpeniach.

Obama dnes varoval Severnú Kóreu pred uskutočnením ďalšej jadrovej skúšky. Povedal, že by to vyústilo v dôraznú medzinárodnú reakciu. V rozhovore pre noviny JoongAng Ilbo zdôraznil, že ak by Severná Kórea urobila tú chybu a uskutočnila ďalší jadrový test, musí očakávať dôraznú odpoveď medzinárodného spoločenstva, informovala agentúra Reters.

Počas svoje návštevy prezident ubezpečí Soul, že USA budú vyvíjať nátlak na Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojich jadrových ambícií.

Hoci Severná Kórea v uplynulých týždňoch provokovalo s rečami o novom type jadrovej skúšky a vypustením radu rakiet, Juhokórejčanov zamestnávala jedna z najhorších tragédií v ich dejinách, potopenie sa trajektu, ktorý viezol stovky stredoškolákov na školský výlet.

"Viem, že prichádzam v čase, kedy Juhokórejčanis smútia. Moja návšteva bud epríležitosťou vyjadriť im sympatie amerického národa," citovala Obamu agentúra Reuters.

Južná Kórea je po Japonsku druhou zastávkou prezidenta USA na ceste po štyroch krajiných juhovýchodnej Ázie. Obama ďalej navštívi Malajziu a Filipíny.