Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Obama kritizoval Trumpov prístup k životnému prostrediu

Na archívnej snímke Barack Obama. Foto: TASR/AP

Environmentálna udržateľnosť sa bude dať podľa Obamu dosiahnuť len vtedy, ak svetoví lídri podporia využívanie nových technológií.

Oslo 26. septembra (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama v stredu kritizoval postoj svojho nástupcu Donalda Trumpa k ochrane životného prostredia, píše agentúra AP. Obama na podnikateľskom fóre v hlavnom meste Nórska zdôraznil, že svet potrebuje politický a spoločenský záväzok v záujme environmentálnej udržateľnosti.

Obama na konferencii Oslo Business Forum poukázal na potrebu zintenzívnenia globálnych snáh zameraných na ochranu životného prostredia, väčšej diverzity v oblasti podnikania a na dôležitosť nových technológií pri riešení problémov ľudstva.

"Najväčšia priorita je podľa mňa v súčasnosti udržateľnosť životného prostredia," povedal. Ciele vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody boli podľa Obamu v tomto smere len prvým krokom.

Environmentálna udržateľnosť sa bude dať podľa Obamu dosiahnuť len vtedy, ak svetoví lídri podporia využívanie nových technológií. "Vyžaduje si to však politický a spoločenský záväzok, ktorý je zatiaľ v nedohľadne," vyhlásil.

Obamova vláda ratifikovala parížsku klimatickú dohodu v septembri 2016. Po nástupe Donalda Trumpa však USA od dohody v júni 2017 vystúpili. Obama meno svojho nástupcu priamo nespomenul; obecenstvu v Osle však povedal, že sa obáva silnejúceho protekcionizmu a autoritárstva, ku ktorému dochádza po jeho odchode z funkcie.

Nórsko vyzdvihol ako krajinu, ktorá využíva politické a spoločenské prostriedky na dosahovanie cieľov sociálnodemokratickej politiky. Pochválil aj nórske kroky smerujúce k zaisteniu rovnosti pohlaví.