Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obama: Môj nástupca dodrží záväzky USA z dohody o zmene klímy

Americký prezident Barack Obama na konferencii o klimatických zmenách 1. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Americký prezident vyjadril dôveru, že svet v nadchádzajúcich týždňoch uzavrie veľkú dohodu o zmene klímy.

Paríž 1. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes na konferencii o zmene klímy v Paríži vyjadril presvedčenie, že jeho nástupca, aj keby to bol republikán, dodrží záväzky Spojených štátov vyplývajúce z klimatickej dohody. Informovala o tom agentúra AP.

Obama povedal, že republikáni, ktorí sú teraz proti medzinárodnej dohode o redukcii tzv. uhlíkových emisií "hrajú pre voličov", ale ak by obsadili prezidentský úrad, cítili by to inak a boli by pod tlakom, že musia viesť svetové spoločenstvo.

Postavenie Ameriky ako svetovej mocnosti a jej schopnosť ovplyvňovať udalosti sú závislé od toho, či bude "brať vážne to, na čom druhým krajinám záleží", pokračoval. A zdôraznil, že druhé krajiny berú zmenu klímy veľmi vážne.

Obama hovoril s reportérmi pred svojím odchodom z klimatickej konferencie v Paríži. Vyjadril presvedčenie, že jeho nástupca nebude republikán a Američania si zvolia v prezidentských voľbách 2016 do čela krajiny opäť demokrata. Nikoho však nemenoval.

Ešte predtým na tlačovej konferencii v rámci summitu OSN o zmene klímy povedal, že najlepší spôsob, ako presadiť inovácie a zredukovať emisie skleníkových plynov je "stanoviť ich cenu". Neočakáva však, že by to urobil súčasný americký Kongres, v ktorom majú republikáni väčšinu.

"Ak na to dáte cenu, potom bude celý trh reagovať," citovala Obamu agentúra Reuters. Ak si ľudia uvedomia náklady, ktoré prináša zmena klímy, začnú rátať škody, ktoré spôsobuje. Poisťovacie spoločnosti to už začali realizovať pri oceňovaní rizík, dodal.

Americký prezident vyjadril dôveru, že svet v nadchádzajúcich týždňoch uzavrie veľkú dohodu o zmene klímy. "Som presvedčený, že sa tu urobia veľké veci."

Obama hovoril na záver svojej dvojdňovej návštevy Paríža, kam rovnako ako desiatky šéfov štátov či vlád vyše 150 krajín sveta pricestoval na otvorenie klimatickej konferencie OSN.

Obama povedal, že chce vidieť uzavretie medzinárodnej dohody o redukcii globálnych emisií skleníkových plynov, ktorá umožní krajinám pravidelne upravovať svoje ciele v tejto oblasti a umožní rozvojovým krajinám využívať novú technológiu, aby "mohli preskočiť špinavú fázu rozvoja".

Uzavretie novej klimatickej dohody je podľa jeho slov rozhodujúce pre globálnu ekonomiku a americkú národnú bezpečnosť.