Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Obama pricestoval na návštevu Kene, odkiaľ pochádzal jeho otec

Barack Obama po prílete do Kene sa víta s nevlastnou sestrou, 24. júla 2015 Foto: TASR/AP

Washington si od návštevy sľubuje posilnenie obchodnej a bezpečnostnej spolupráce s oboma krajinami východnej Afriky.

Washington 24. júla (TASR) - Prezident USA Barack Obama pricestoval dnes na návštevu Kene, v ktorej odštartoval svoju štvordňovú cestu po východnej Afrike. Ďalšou Obamovou zastávkou bude Etiópia, kde ho očakávajú v nedeľu.

Lietadlo Air Force One s americkým prezidentom pristálo vo večerných hodinách na medzinárodnom letisku v kenskej metropole Nairobi. Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej si Washington od návštevy sľubuje posilnenie obchodnej a bezpečnostnej spolupráce s oboma krajinami východnej Afriky, ktoré spolupracujú so Spojenými štátmi v boji proti islamskému extrémizmu v regióne.

V Keni, ktorá je terčom opakovaných útokov somálskej militantnej skupiny aš-Šabáb, zaviedli pred Obamovým príchodom prísne bezpečnostné opatrenia. V uliciach Nairobi podľa agentúry AP hliadkuje veľké množstvo príslušníkov ozbrojených zložiek a nad mestom prelietavajú americké vojenské lietadlá. V čase Obamovho príletu úrady dočasne uzavreli aj nairobské medzinárodné letisko. V miestach, kde sa bude pohybovať Obama, môže dôjsť k narušeniu mobilných sietí.

V rámci trojdňového pobytu v Keni, kde okrem na globálnom podnikateľskom summite, si šéf Bieleho domu nájde čas aj na stretnutie s príbuznými svojho zosnulého otca, ktorý pochádzal práve z tejto krajiny. Okrem iného sa stretne so svojou "starou mamou" Sarah Obamovou, druhou manželkou jeho starého otca, ktorú Keňania familiárne volajú "mama Sarah".

Americký prezident Barack Obama (v strede) máva po privítaní keňským prezidentom Uhuru Kenyattom (vpravo) po prílete na letisko v kenskej metropole Nairobi 24. júla 2015. Prezident Barack Obama pricestoval dnes na návštevu Kene, v ktorej odštartoval svoju štvordňovú cestu po východnej Afrike. Ďalšou Obamovou zastávkou bude Etiópia, kde ho očakávajú v nedeľu.
Foto: TASR/AP

Obama sa stal prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý navštívil Keňu. Rovnaké prvenstvo mu bude patriť aj v prípade Etiópie. Obama zavítal do Kene už v minulosti ako člen amerického Senátu.

Cesta amerického prezidenta do oboch afrických krajín vyvolala aj znepokojenie skupín bojujúcich za dodržiavanie ľudských práv. Tie poukazujú na to, že Keňa i Etiópia zneužívajú obavy o vnútornú bezpečnosť ako zámienku pre potláčanie nezávislých médií, občianskej spoločnosti a základných demokratických slobôd. Podľa Susan Riceovej, poradkyne Obamu pre národnú bezpečnosť, delegácia USA nebude tieto otázky ignorovať.