Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V apríli príde Obama do Londýna a podporí zotrvanie Británie v EÚ

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký prezident už skôr deklaroval, že si želá, aby Británia zostala členom EÚ a pomohla tak zachovať povojnové transatlantické partnerstvo.

Londýn/Washington 13. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama údajne pricestuje v apríli do Londýna a bude apelovať na britských voličov, aby podporili zotrvanie svojej krajiny v EÚ, informoval dnes denník The Independent.

Britskí voliči budú v júni rozhodovať v referende o tom, či ich krajina zostane súčasťou EÚ ako najväčšieho svetového obchodného bloku. Obama už skôr deklaroval, že si želá, aby Británia zostala členom EÚ a pomohla tak zachovať povojnové transatlantické partnerstvo, uviedla agentúra Reuters.

Väčšina prieskumov verejnej mienky v Británii vypovedá o rozkole v tamojšej spoločnosti, kde väčšina ľudí je stále nerozhodnutá vo veci prípadného brexitu.

Podľa dnešného vydania Independentu by Obama v apríli mal zavítať do Nemecka na veľtrh technológií. Podľa zdroja v britskej vláde by Obama cestu do Európy mohol zrejme využiť aj na návštevu Londýna. "Bolo by dosť šokujúce, keby (britských) voličov nepožiadal, aby hlasovali za zotrvanie Británie v únii," uviedol nemenovaný vládny zdroj.

Washingtonský Biely dom a úrad britského premiéra Davida Camerona zatiaľ odmietli komentovať správy o možnej Obamovej návšteve v Londýne.