Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Prezident USA začal oficiálne trojdňovú návštevu Vietnamu

Prezident USA Barack Obama (vpravo) začal dnes oficiálne trojdňovú návštevu Vietnamu. Pred prezidentským palácom v Hanoji ho privítal prezident Tran Dai Quang (vľavo) v pondelok 23. mája 2016. Foto: TASR/AP

Základom Obamových ekonomických rozhovorov vo Vietname má byť Transpacifické partnerstvo, obchodná dohoda medzi 12 štátmi, podpísaná vo februári.

Hanoj 23. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes počas návštevy v Hanoji oznámil zrušenie embarga na predaj zbraní do Vietnamu. Informovala o tom agentúra AP.

Obama oznámil toto rozhodnutie Spojených štátov na spoločnej tlačovej konferencii s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom.

Na snímke vľavo prezident USA Barack Obama a vpravo vietnamský prezident Tran Dai Quang počas tlačovej konferencie v Hanoji v pondelok 23. mája 2016.
Foto: TASR/AP
Americký prezident súčasne avizoval, že predaj zbraní bude musieť spĺňať "prísne požiadavky". Dodal, že zrušenie embarga po takmer 50 rokoch je odstránením jednej z posledných stôp studenej vojny.

AP pripomenula, že americkí kongresmani a aktivisti naliehali na Obamu, aby počas návštevy vo Vietname predostrel aj otázku ľudských práv a podmienil ňou zrušenie zbrojného embarga. Viacerí americkí politici odrádzali Obamovu administratívu od zrušenie embarga, aby Spojeným štátom zostali nástroje ne vyvíjanie nátlaku na Vietnam, ktorého komunistický režim označujú ľudskoprávni aktivisti za jeden z najrepresívnejších na svete. Agentúra Reuters uviedla, že Obama sa má vo Vietname stretnúť aj s miestnym disidentom, čo zasa môže nahnevať komunistický režim.



Washington už v roku 2014 uvoľnil zbrojné embargo uvalené na Vietnam, ten však žiadal jeho úplné zrušenie, keďže sa snaží vyriešiť s Čínou spory o územie a vojenské objekty v oblasti Juhočínskeho mora. AP predpokladá, že zrušenie amerického zbrojného embarga rozhnevá Čínu, ktorá je veľmi podozrievavá voči rozvíjaniu vzťahov Spojených štátov a krajín regiónu vo vojenskej oblastiach, ktoré si Peking nárokuje.

USA boli v rokoch 1965-73 aktívnym účastníkom vojny vo Vietname, ktorá sa skončila v roku 1975 porážkou Američanmi podporovaného Južného Vietnamu.

Na snímke vietnamské školáčky vítajú amerického prezidenta Baracka Obamu počas jeho príchodu na trojdňovú návštevu Vietnamu v Hanoji 23. mája 2016.
Foto: TASR/AP


V posledných rokoch sa vzťahy medzi oboma krajinami stabilizovali a Obama počas návštevy vo Vietname uviedol, že prioritou je rozvoj ekonomických vzťahov, ale najmä vytvorenie spojenectva - predovšetkým v oblasti obrany -, ktoré má byť protiváhou k mocnej Číne, analyzuje agentúra Reuters. Agentúra tiež poznamenala, že dôkazom dôležitosti, ktorú Biely dom pripisuje Vietnamu, je aj fakt, že Obamova návšteva je neobvykle dlhá - bude trvať tri dni.





Obama je tretím americkým prezidentom, ktorý navštívil Vietnam. Pred ním tam bol v roku 2000 Bill Clinton a v roku 2006 George W. Bush.

Americký prezident Barack Obama s kyticou kvetov, ktorú dostal na uvítanie po prílete na hanojské letisko 22. mája 2016. Americký prezident prícestoval na trojdňovú návštevu Vietnamu.
Foto: TASR/AP


Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami sa normalizovali za vlády Clintona v roku 1995, dve desaťročia po skončení vojny vo Vietname.