Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obama a Netanjahu hovorili o jadrovej dohode s Iránom

Archívne foto. Americký prezidet Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér vyjadril svoj "rozhodný nesúhlas" s rámcovou dohodou, ktorú vo švajčiarskom meste Lausanne uzavreli vo štvrtok s Iránom svetové mocnosti.

Washington 3. apríla (TASR) - Rámcová dohoda šiestich svetových mocností a Iránu o jeho jadrovom programe predstavuje značný pokrok smerom k trvalému riešeniu, ktoré odreže Teheránu všetky cesty k získaniu jadrovej zbrane. V telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom to dnes povedal americký prezident Barack Obama.

Obama podľa agentúry Reuters taktiež uviedol, že pokrok v oblasti obmedzenia iránskeho jadrového programu netlmí znepokojenie Washingtonu nad "iránskym financovaním terorizmu a hrozbami", ktoré islamská republika predstavuje pre Izrael.



Izraelský premiér vyjadril svoj "rozhodný nesúhlas" s rámcovou dohodou, ktorú vo švajčiarskom meste Lausanne uzavreli vo štvrtok s Iránom svetové mocnosti, pričom dodal, že ak sa bude v takomto duchu niesť aj plánovaná komplexná dohoda o jadrovom programe Teheránu, bude to znamenať "ohrozenie existencie Izraela".

Podľa Netanjahua je dohoda legalizáciou jadrového programu Iránu a podporou jeho "agresie a teroru".