Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Obama o brexite: Hystéria je prehnaná, bežný občan si zmeny nevšimne

Americký prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

Podľa amerického prezidenta treba hlasovanie Britov vnímať ako tlačidlo pauza na projekte úplnej európskej integrácie.

Washington 28. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama varoval dnes pred "hystériou" v súvislosti s minulotýždňovým hlasovaním Británie za odchod z Európskej únie.

"Nezveličoval by som to," povedal Obama v dnes odvysielanom rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR). "Po hlasovaní za brexit je trochu hystéria, akoby končilo NATO, akoby sa rozpúšťala transatlantická aliancia a každá krajina utekala do vlastného kúta. To sa ale nedeje," dodal šéf Bieleho domu.

Podľa Obamu treba hlasovanie Britov vnímať ako "tlačidlo pauza" na "projekte úplnej európskej integrácie". Prezident povedal, že výsledok referenda je potrebné brať ako reakciu na rast EÚ, "ktorá sa pravdepodobne hýbala rýchlejšie a bez väčšinového a silnejšieho súhlasu, než mala".

Obama prirovnal Britániu k Nórsku, ktoré nie je členom EÚ, ale stále je neodlučiteľným spoluhráčom USA a Európy. Ak si Británia vyrokuje podobnú rolu, "priemerný občan si veľkú zmenu ani nevšimne", uviedol Obama.

Americký prezident na návšteve Londýna začiatkom tohto roka vyhlásil, že dúfa, že Británia zostane súčasťou únie. Po referende však zdôraznil, že americko-britské vzťahy zostanú aj naďalej pevné.