Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Obama si v Bielom dome uctil obete Bostonského maratónu

Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama podľa písomného vyhlásenia Bieleho domu vyzdvihol odvahu a spôsob, akým Bostončania zareagovali na tragédiu, ktorá ich zasiahla.

Washington 16. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama si chvíľou ticha v Oválnej pracovni Bieleho domu spolu so svojimi poradcami pripomenul prvé výročie bombového útoku v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, pri ktorom vlani zahynuli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

Obama podľa písomného vyhlásenia Bieleho domu vyzdvihol odvahu a spôsob, akým Bostončania zareagovali na tragédiu, ktorá ich zasiahla. Prezident USA označil tohtoročný maratón naplánovaný na budúci týždeň v pondelok za prejav odvahy Bostonu ako mesta, ktoré sa napriek vlaňajším udalostiam rozhodlo bežať opäť.

Americký viceprezident Joe Biden sa osobne v Bostone zúčastnil spomienkového aktu, pri ktorom si miestni predstavitelia a obyvatelia uctili pamiatku obetí na dvoch miestach explózií. Biden vystúpil s príhovorom, v ktorom vyzdvihol zranených statočne bojujúcich s následkami bombového útoku. Podľa neho sú "živým dôkazom toho, že Amerika nemôže byť nikdy porazená".

"Stali ste sa tvárou amerického odhodlania, ktoré vidí celý svet," konštatoval Biden a útočníkov označil za zbabelých teroristov, ktorí chceli zastrašiť Američanov a odlákať ich od najcennejších hodnôt, akými sú otvorená spoločnosť a sloboda zhromažďovania sa.

Po hlavnom spomienkovom akte, ktorého súčasťou boli aj hudobné vystúpenia, si prítomní presne o 14.49 h miestneho času (20.49 h SELČ v utorok) - v čase prvej explózie - uctili minútou ticha pamiatku obetí.

Tohtoročného maratónu sa 21. apríla za zvýšených bezpečnostných opatrení zúčastní okolo 36.000 bežcov, na ktorých sa budú pozerať desaťtisíce divákov. Budú však čeliť novým obmedzeniam vrátane zákazu nosenia ruksakov.

Podľa amerických federálnych prokurátorov uskutočnili útoky podomácky vyrobenými bombami dvaja čečenskí bratia - Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Bomby vyrobené z tlakových hrncov ukrývali práve v ruksakoch.