Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obama podpísal zákon o sankciách voči venezuelským predstaviteľom

Barack Obama Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí už v lete uvalilo zákaz cestovania na venezuelských predstaviteľov.

Washington 19. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama podpísal dnes zákon, ktorý mu umožňuje uvaliť sankcie na predstaviteľov venezuelskej vlády a ďalšie osoby obvinené z násilia voči protivládnym demonštrantom v juhoamerickej krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Zákon odsúhlasuje sankcie, ktoré zmrazujú majetok a zabraňujú udeleniu víz venezuelským predstaviteľom zapojeným do porušovania ľudských práv protestujúcich ľudí, ktorí v zime a na jar tohto roka vystúpili proti režimu socialistického prezidenta Nicolása Madura.

Americké ministerstvo zahraničných vecí už v lete uvalilo zákaz cestovania na venezuelských predstaviteľov. Vedenie krajiny je obviňované z páchania násilia voči účastníkom protestného hnutia. Tohtoročné protivládne demonštrácie vo Venezuele vypukli vo februári a trvali niekoľko mesiacov.

Pri násilnostiach, ktoré ich sprevádzali, zomrelo 42 ľudí a 873 ďalších utrpelo zranenia. Účastníkov protestov poháňal hnev nad 59-percentnou infláciou v krajine, nedostatkom základných potravín a vysokou kriminalitou.