Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Obama podporí v novembrových voľbách 81 kandidátov

Na ilustračnej snímke bývalý americký prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

Vsadil pritom nielen na známe politické osobnosti, ale aj na nových a mladších kandidátov.

Washington 1. augusta (TASR) - Americký exprezident Barack Obama podporí v novembrových voľbách celkovo 81 demokratických kandidátov, ktorí sa budú uchádzať o mandáty a funkcie v 13 štátoch USA. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na jeho vyhlásenie.

Obama sa rozhodol verejne podporiť viacerých uchádzačov o kreslá vo federálnom Senáte, kandidátov na guvernérov či poslancov legislatívnych zborov v niektorých štátoch. Vsadil pritom nielen na známe politické osobnosti, ale aj na nových a mladších kandidátov.

Okrem iných Obama vyjadril podporu demokratickému uchádzačovi o post kalifornského guvernéra Gavinovi Newsomovi, kandidátke na guvernérku Georgie Stacy Abramsovej či afroamerickej kandidátke demokratov do administratívy štátu Iowa Deidre DeJearovej.

Obamova manželka Michelle už predtým oznámila, že sa bude angažovať v nezávislej neziskovej organizácii When We All Vote, ktorá pomáha pri registrácii nových voličov.

V novembrových voľbách sa v prvom rade rozhodne o tom, či si Republikánska strana prezidenta Donalda Trumpa udrží kontrolu nad oboma komorami Kongresu. Hlasovanie sa bude konať 6. novembra, teda približne v polovici mandátu súčasného šéfa Bieleho domu.

Okrem celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu budú voliči rozhodovať aj o 39 guvernéroch a o zložení legislatívnych zborov amerických štátov.