Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obama: Preberám plnú zodpovednosť za smrť rukojemníkov

Foto: Youtube.com

Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že preberá "plnú zodpovednosť" za protiteroristickú operáciu, pri ktorej boli neúmyselne zabití dvaja rukojemníci z USA a Talianska.

Washington 23. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že preberá "plnú zodpovednosť" za protiteroristickú operáciu, pri ktorej boli neúmyselne zabití dvaja rukojemníci z USA a Talianska, zadržiavaní teroristickou sieťou al-Káida.

Obama podľa tlačovej agentúry Reuters dodal, že hlboko ľutuje smrť rukojemníkov Warrena Weinsteina a Giovanniho Lo Porta. "V mene Spojených štátov sa rodinám hlboko ospravedlňujem," uviedol pred Bielym domom.

Prezident oznámil, že muži zahynuli počas vojenskej misie, ktorá sa zameriavala na komplex al-Káidy v oblasti hranice medzi Afganistanom a Pakistanom. Obama uviedol, že misia bola "úplne v súlade" so smernicami na vykonávanie protiteroristických misií v tomto regióne.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že vláda nemala žiadne informácie, ktoré by naznačovali prítomnosť rukojemníkov v komplexe al-Káidy v čase misie.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády poskytol tlačovej agentúre AP informáciu, že uvedených rukojemníkov a taktiež dvoch Američanov zabili pri dvoch samostatných náletoch amerických bezpilotných lietadiel v rámci januárových protiteroristických operácií proti cieľom al-Káidy.

Predstaviteľ dodal, že jeden nálet sa uskutočnil 14. januára a druhý 19. januára. Nemohol však poskytnúť podrobnosti o útokoch ani ich presné lokality.

Pri nálete bol zabitý aj americký líder al-Káidy Ahmed Farouq. Ďalší americký člen al-Káidy Adam Gadahn zahynul pri inej, samostatnej operácii.

Úmrtia rukojemníkov a dvoch členov al-Káidy oznámil dnes už skôr Biely dom.

Weinstein bol lekár. Uniesli ho v pakistanskom meste Láhaur v roku 2011, keď pracoval pre americkú poradenskú firmu. Al-Káida žiadala jeho výmenu za členov tejto islamistickej militantnej skupiny zadržiavaných Spojenými štátmi.

Weinsteina zachytávali videá zverejnené v máji 2012 a decembri 2013, v ktorých žiadal Obamu, aby zaňho intervenoval. Povedal tiež, že ho trápia srdcové problémy a astma.

Taliansky humanitárny pracovník Lo Porto, pochádzajúci zo sicílskeho Palerma, zmizol v Pakistane v januári 2012 a odvtedy bol nezvestný. Podľa talianskych médií ho uniesli tri dni po príchode do Pakistanu, kde pracoval pre nemeckú organizáciu stavajúci domy pre obete záplav z roku 2010.

Spolu s ním uniesli aj ďalšieho muža, ktorého však neskôr oddelili a ktorého v októbri 2014 oslobodili nemecké špeciálne sily.

Podľa amerických novín Wall Street Journal ide o prvý známy prípad, keď USA omylom zabili rukojemníkov pri nálete bezpilotného lietadla.